Kohl voorziet snel herstel voor Oost-Duitsland

BONN, 8 april - Bondskanselier Helmut Kohl blijft “ondanks de huidige grote moeilijkheden en problemen” optimistisch over de economische toekomst van de vroegere DDR. Binnen “afzienbare tijd” ziet hij het economisch herstel daar beginnen.

Hij is er “meer dan ooit van overtuigd” dat in drie tot vijf jaar het Westduitse welvaartsniveau zal zijn bereikt. Aan een uitnodiging van oppositieleider Hans-Jochen Vogel (SPD) om te bespreken hoe de economische opbouw van de vroegere DDR uit de partijenstrijd kan worden gehaald wil hij binnenkort gevolg geven. Kohl herhaalde zijn oproep aan politiek en bedrijfsleven om nauwer (konzertiert) samen te werken in het belang van de Oostduitse economische opbouw.

De kanselier deed dat gisteren in de Thuringse hoofdstad Erfurt, waar hij begon aan het eerste van een reeks bezoeken aan Oostduitse steden die hij voor de komende weken heeft gepland. Kohl was sinds de Bondsdagverkiezingen van 2 december 1990 niet meer in de gewezen DDR geweest en ook daarom onder groeiende kritiek van ontevreden Oostduitsers geraakt. Zaterdag bezochten bondpresident Richard von Weizsacker en minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher in Saksen-Anhalt de stad Halle, Genschers geboorteplaats.

Voor het bezoek van Kohl, die een half jaar geleden in Oost-Duitsland als verkiezingsspreker nog honderdduizenden mensen trok, waren gisteren in Erfurt maar kleine groepen mensen de straat opgekomen. De burgerbeweging Neues Forum en de vakbonden hadden de bewoners van Erfurt trouwens ook opgeroepen om zijn bezoek te boycotten.

's Morgens, toen hij met zijn vrouw Hannelore een kerkdienst bezocht, kreeg hij op het Dom-plein veel bijval (“Helmut, Helmut”). Maar 's middags, toen de kanselier de Thuringse landdag bezocht, bekogelden enkele honderden jongere betogers hem met eieren. Zij riepen onder meer “Hass, Hass”, ”Helmut raus!” en “Gij zult niet liegen!”.

Volgens Kohl zijn de economische problemen na de Duitse eenwording in feite veel kleiner dan de psychologische. Hij vroeg West- en Oostduitsers om geduld. Westduitsers moeten zich niet als beter wetende 'Wessi's' gedragen en bereid zijn om de lasten van de eenwording te dragen. Oostduitsers verdienen begrip en sympathie bij hun huidige sociaal-economische zorgen, maar zij moeten oppassen dat anderen geen “politieke zaken doen” met hun angst, aldus Kohl.

    • J.M. Bik