Kasparov en zijn medemens

Schaakwereldkampioen Gari Kasparov zal niet meedoen aan de serie toernooien om de Worldcup die de komende jaren worden georganiseerd door de GMA, de bond van grootmeesters.

Er was een conflict om geld, maar als het alleen om geld was gegaan had er wel een mouw aan gepast kunnen worden. Dertigduizend dollar startgeld per toernooi vroeg Kasparov. Met wat goede wil had het nog wel opgebracht kunnen worden, maar de goede wil was er niet meer, niet bij Kasparov en niet bij de GMA.

Kasparov heeft geen zin meer in de grootmeesterbond, die hij vier jaar geleden zelf heeft opgericht. Hij kon het al een paar jaar niet meer goed vinden met de meeste bestuursleden en vooral niet met de voorzitter van het bestuur, de Brusselse schaakmaecenas Bessel Kok.

Vorig jaar trad Kasparov af als president van de GMA. Jan Timman volgde hem op. Een paar maanden geleden boorde Kasparov alle hoop op zijn terugkeer de grond in met een brief aan de GMA-leden, waarin hij Kok van 'duistere motieven' betichtte. Een oude vriend was tot vijand geworden.

Nieuwe tijden, nieuwe bondgenootschappen misschien. Opeens confereerde Kasparov in Moskou vriendschappelijk met de man die in zijn ogen altijd de baarlijke duivel was geweest, Florencio Campomanes, voorzitter van de wereldschaakbond.

Kasparov is er de man niet naar om lang met iemand samen te werken. Hij zoekt de confrontatie en de medemens is voor hem in de eerste plaats een tegenstander. Volgens oud-wereldkampioen Spassky heeft de anti-communistische Kasparov de revolutionaire beginselen van de bolsjewieken overgenomen: 1. Wie niet voor mij is, is tegen mij. 2.

Tegenstanders moeten uit de weg worden geruimd. 3. We weten niet waar we heen gaan, maar niemand kan ons tegenhouden.

Kasparov heeft zich teruggetrokken uit de Worldcup-wedstrijden, maar beslist niet om een kluizenaarsleven te gaan leiden. Integendeel, tomeloze activiteit valt van hem te verwachten. In mei speelt hij in Amsterdam. Later wil hij in Tilburg spelen, in Belgrado, Reggio Emilia en Linares. In de Sovjet-Unie heeft hij grote politieke ambities en ondertussen zal hij ook proberen om allerlei evenemen te organiseren.

Hij wil laten zien dat hij iedereen de baas is, op elk gebied. Compromissen kent hij niet, alleen de totale overwinning, en de figuur waarmee hij zichzelf het liefst vergelijkt is Napoleon.

    • Hans Ree