Irak aanvaardt voorwaarden voor formeel bestand in oorlog in Golf

NICOSIA, 8 april - Irak heeft zaterdag de voorwaarden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een formeel bestand in de oorlog in het Golfgebied aanvaard.

Hoewel de resolutie, die onder andere de gefaseerde ontmanteling van zijn massa-vernietigingswapens omvat, eerder door Assemblee-voorzitter Saadi Mehdi Saleh als “oneerlijk en onderdrukkend” was betiteld, aanvaardde de Nationale Assemblee de voorwaarden met een overweldigende meerderheid. Twee commissies van de Assemblee die hiertoe enkele uren te voren een aanbeveling deden, legden daarbij uit “hiertoe te zijn gedwongen om de Amerikaans-NAVO-zionistische samernzwering tegen Irak te verijdelen”. De besluiten van de Assemblee weerspiegelen altijd de politiek van president Saddam Hussein.

Resolutie 687, die woensdag door de Veiligheidsraad werd aangenomen, omvat de ontmanteling van Iraks nucleaire, biologische en chemische wapens en van zijn raketsystemen met een bereik van meer dan 150 kilometer, en een verbod van conventionele wapenleveranties. Voorts voorziet zij onder andere in de bevestiging door Irak van een grensverdrag uit 1963 met Koeweit en in de legering van een VN-waarnemersmacht in een gedemilitariseerde zone langs de grens. Ook worden voorzieningen getroffen met het oog op herstelbetalingen. De handelssancties blijven van kracht tot Irak de ontwapeningsbepalingen van de resolutie heeft uitgevoerd.

De Iraakse regeringsmedia gaven gisteren vooral aandacht aan de Iraakse bezwaren tegen de resolutie, zoals geformuleerd in een 23 pagina's tellende brief van minister van buitenlandse zaken Ahmed Hussein Khudayer aan de secretaris-generaal van de VN en de voorzitter van de Veiligheidsraad. Pas verborgen in de allerlaatste paragraaf meldde de minister Iraks aanvaarding van de resolutie. In commentaren in de kranten werd de resolutie afgedaan als “nieuwe agressie tegen Irak”. (Reuter, AFP, AP)