Inwoners betalen in Uden onterecht exploitatiekosten

DEN HAAG, 8 april - De vereniging Eigen Huis, een consumentenorganisatie voor huizenbezitters, heeft bij de officier van justitie in Den Bosch een strafklacht ingediend tegen het gemeentebestuur en enkele ambtenaren van het Brabantse Uden.

De gemeente zou inwoners ten onrechte grote bedragen laten betalen voor bouwvergunningen. Eigen Huis betitelt deze praktijk als “knevelarij”. Dat betekent dat een ambtenaar willens en wetens onverschuldigde bedragen ontvangt, vordert of inhoudt. De gemeente Uden verplicht inwoners die een bouwvergunning aanvragen exploitatie-bijdragen te betalen voor het 'bouwrijp' maken van de grond. Volgens Eigen Huis maken meer gemeenten zich schuldig aan het onnodig in rekening brengen van exploitatiebijdragen. Ze noemt als voorbeelden Asten en het Gelderse Putten.