Hoogovens en bonden gaan opnieuw praten

UTRECHT, 8 APRIL. Het overleg over een nieuwe cao voor de 16.000 werknemers van het staalconcern Hoogovens IJmuiden wordt morgen op initiatief van Hoogovens hervat. De industriebonden van FNV en CNV handhaven hun dreigement om vanaf komende vrijdag werkonderbrekingen en stakingen te ontketenen als er geen bevredigend onderhandelingsresultaat ligt.

“We zijn tot en met donderdag bereid om er via onderhandelingen uit te komen. Als dan geen goed akkoord is bereikt, gaan we de leden raadplegen over acties vanaf vrijdag”, aldus een woordvoerder van de Industriebond FNV. De Industrie- en voedingsbond CNV volgt eenzelfde draaiboek.

Het cao-overleg bij Hoogovens liep eind maart vast op de loonparagraaf en arbeidstijdverkorting. De FNV-bond heeft weliswaar zijn looneis verlaagd van 4 naar 3,75 procent, maar het bod van Hoogovens (2,75 procent structureel en 0,5 procent eenmalig) komt daaraan nog onvoldoende tegemoet.

Hoogovens is bereid voor de werknemers in dagdienst acht roostervrije dagen in te voeren, waardoor ze een gemiddelde werkweek van 37,5 uur zouden krijgen. De bonden willen ten minste tien roostervrije dagen.

Voor het kantoorpersoneel wil Hoogovens nog steeds geen verdere atv invoeren. Hoogovens en de bonden verschillen ook van mening over het verbeteren van de vut-regeling, emancipatie, vrij op 5 mei en verhoging van de vloeren in de vakantietoeslag.

Twee jaar geleden is er voor het laatst massaal gestaakt bij Hoogovens. Op 7 februari 1989 brak rond het cao-overleg een spontane eendaagse staking uit, die het bedrijf zo'n tien miljoen gulden heeft gekost.