Grote helicopter opdracht Boeing en Utd Technologies

Boeing en United Technologies hebben van het Amerikaanse leger opdracht gekregen voor ontwikkeling en de bouw van een nieuwe lichte gevechtshelicopter.

Deze zeer belangrijke Pentagonorder heeft een maximale omvang van 33 miljard dollar en is een van de omvangrijkste binnen het huidige Amerikaanse defensiebudget, waarop sinds enige tijd sterk wordt bezuinigd. Twee syndicaten dongen naar deze opdracht, enerzijds McDonnell Douglas Helicopter en Bell Helicopter Textron en anderzijds Boeing Helicopters en Sikorsky Aircraft.

Het Amerikaanse leger wil in de dertien jaar na 2009 in totaal 1.292 van de nieuwe helicopters in gebruik nemen. Aanvankelijk ging het zelfs om 2.096 gevechtshelicopters, maar de minister van defensie Cheney reduceerde het programma vorig jaar augustus om zo acht miljard dollar te besparen. Met de ontwikkelingsfase van de nieuwe helicopter is een bedrag gemoeid van 2,5 miljard dollar.

Boeing zal de luchtvaartelektronica en de besturingssystemen van de nieuwe gevechtshelicopters leveren, terwijl Sikorsky, een volledige dochterneming van United Technologies, de romp en de assemblage voor haar rekening neemt. Prototypes van de nieuwe helicopter zullen in 1994 het luchtruim kiezen; de eerste toestellen worden in 1998 operationeel.

De toekenning van de opdracht aan Boeing en United Technologies betekent een zware tegenslag voor McDonnell Douglas en Textron.

McDonnel Douglas fabriceert de Apache-helicopter, terwijl Bell-dochter Textron de Kiowa en Cobra maakt. De nieuwe gevechtshelicopter van Boeing en United Techologies zal de thans in bij de Amerikaanse strijdkrachten in gebruik zijnde Apache's, Kiowa's en Cobra's vervangen.