foto: De grens tussen Irak en Turkije is 321 ...

foto: De grens tussen Irak en Turkije is 321 kilometer. Een woest gebied, waar het in de bergen 's avonds koud is.

Naar schatting 280.000 vluchtelingen, in meerderheid Koerden, zijn volgens de Turkse autoriteiten inmiddels de grens overgestoken.

Honderdduizenden zitten vast aan de andere kant. Amerikaanse vliegtuigen hebben boven Noord-Irak voedsel en andere goederen afgeworpen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, liet vanochtend in de Turkse hoofdstad Ankara doorschemeren dat Washington bereid is de hulp aan de Iraakse vluchtelingen aan de Turkse grenzen uit te breiden. De VS hebben daarvoor tot dusverre 10 miljoen dollar uitgetrokken. Baker brengt vanmiddag een bezoek aan het grensgebied. Hij zei dat een zeer grote internationale hulpinspanning noodzakelijk is, want “we kunnen niet onverschillig blijven tegenover de wreedheden en het menselijk lijden in Irak”. Maar de VS willen niet bij de interne strijd in Irak betrokken raken, zo verklaarde Baker. (Foto Sacha Hartgens- Transworld)