Filmambtenaren in China moeten 'fouten' toegeven

PEKING, 8 april - De Chinese filmambtenaren die verantwoordelijk waren voor de selectie van de film Ju Dou om mee te dingen naar een Oscar, hebben opdracht gekregen tot het schrijven van een zelfkritiek.

De door Zhang Yimou geregisseerde film werd wel genomineerd voor een Oscar, maar uiteindelijk won de Zwitserse produktie Reise der Hoffnung de prijs voor de beste buitenlandse film. De Chinese regering had de film openlijk veroordeeld wegens strijdigheid met hun ideologische opvattingen en voelde zich door de nominatie in verlegenheid gebracht.

Volgens bronnen in de Chinese filmindustrie horen het hoofd van het Chinese Filmbureau, Teng Jinxian, en de leiding van de exportorganisatie China Film Corporation tot degenen die gedwongen zijn hun fout toe te geven en berouw te tonen.

Waarnemend minister van cultuur He Jingzhi zou van mening zijn dat Ju Dou, waarin lust, geweld en overspel in een plattelandsdorpje getoond worden, de natie in een negatief daglicht stelt. He, adjunct-hoofd van de propaganda-afdeling van de communistische partij, heeft richtlijnen opgesteld die de verspreiding van 'experimentele' films als Ju Dou beperken. Wel wordt de produktie gestimuleerd van boeken, films en andere kunstuitingen, waarin socialistische helden en deugden bezongen worden. Volgens een schrijver die de vergadering had bijgewoond waar het nieuwe beleid werd toegelicht, zal Ju Dou waarschijnlijk voorlopig de laatste Chinese film van artistieke waarde zijn.

Inmiddels zijn de stafleden van filmstudio's en redacteuren van filmbladen begonnen met dagelijkse 'studiebijeenkomsten', waarin bij voorbeeld verklaringen over de uiteindelijke triomf van het Chinese socialisme en veroordelingen van de recente ontwikkelingen in Oost-Europa hardop worden voorgelezen. Vice-minister van film, radio en televisie Tian Congming heeft opgeroepen tot “onderzoek van de problemen in de filmindustrie”. Hij riep in het blad China Film Weekly op “degenen die bereid zijn hun vergissingen te herzien” te helpen bij het hervinden van de juiste weg. (Reuter)