Feyenoord bejubelt gelijkmaker

ROTTERDAM, 8 april - Bij Feyenoord werd de gelijkmaker tegen FC Twente (2-2) als een overwinning bejubeld. Vreemd was dat niet. Feyenoord vecht voor het eerst in het bestaan tegen de degradatie en kan elk punt gebruiken, vooral omdat alle concurrenten afgelopen weekeinde succes boekten. En lang leek het erop dat Feyenoord zoals zo vaak dit seizoen de schlemiel zou worden. De Rotterdammers speelden veel beter dan Twente, maar kwamen laat in de tweede helft toch met 2-1 achter.

In de laatste minuut was er sprake van gerechtigdheid. Gaston Taument zorgde in een uiterste poging voor de 2-2. De donkere aanvaller was als invaller voor Van der Laan in het veld gekomen. De wissel bleek derhalve een geslaagde zet van interim-coach Wim Jansen. Door de blunder in diens debuut op de Feyenoord-bank tegen Willem II door een buitenlander te veel in te brengen leek Jansen lange tijd huiverig om reserves te gebruiken. Gisteren durfde hij weer. Taument mocht het trainingspak uittrekken en, vijf minuten voor tijd, ook Mark Farrington nog.

Jansen was opgelucht na afloop. Op de valreep was hem een volgende deceptie bespaard gebleven. “De instelling is afgelopen weken verbeterd”, oordeelde de trainer. Feyenoord speelt donderdag in de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker tegen PSV. Een overwinning zou Feyenoord definitief op het goede spoor kunnen zetten.

Maar de kans op succes in Eindhoven is natuurlijk niet groot. “Ach, bij een bekerwedstrijd kan alles gebeuren”, sprak Jansen zichzelf en alle andere Feyenoorders moed in.

Vele punten van Feyenoord verwijderd doet FC Groningen mee in de strijd om de titel. De succesvolle ploeg van trainer Hans Westerhof won met 3-1 van Fortuna en blijft PSV op twee punten volgen. Ajax is voorlopig afgeschud. Groningen speelde gistermiddag niet goed, maar zoals een club in de top betaamt werden de twee punten toch binnengehaald. Bij Groningen deed doelman Patrick Lodewijks wegens een handblessure niet mee. Theo Migchelsen verving hem op goede wijze.

Groningen heeft dit seizoen al vaker getoond over goede invallers te beschikken.