Emir: in 1992 verkiezingen in Koeweit

MANAMA, 8 april - De emir van Koeweit, sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah heeft gisteren in zijn eerste belangrijke toespraak sinds de bevrijding van zijn land bekendgemaakt dat er volgend jaar parlementsverkiezingen zullen worden gehouden. Hij noemde geen datum. De emir vroeg aan de geallieerden zijn land te blijven beschermen zolang Saddam Hussein in Irak aan de macht is.

Sjeik Jaber zei in een door radio en televisie uitgezonden toespraak dat de huidige adviesraad zal worden vervangen door een gekozen parlement. Mogelijk zullen ook vrouwen passief en actief kiesrecht krijgen. Sinds de terugkeer van de emir staat hij onder zware druk in binnen- en buitenland om hervormingen door te voeren.

De emir bedankte in zijn toespraak de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Frankrijk, Saoedi-Arabie en de andere geallieerde landen voor hun hulp bij de bevrijding van Koeweit. “Wij vragen onze broeders en vrienden om hun troepen hier te laten als afschrikking tegen nieuwe krankzinnige acties van de Iraakse tiran”, aldus de emir. Op dit moment zijn naar schatting nog 360.000 Amerikaanse troepen in het Golf-gebied. Elke week gaan 3.000 militairen naar huis.

President Bush heeft gezegd dat alle troepen zo snel mogelijk zullen terugkeren, waarna troepen van de Verenigde Naties moeten toezien op het handhaven van de vrede. (AP, Reuter, UPI)