Cosi bij Forum is van het traditionele soort

Voorstelling: Cosi fan tutte van W.A. Mozart door Opera Forum o.l.v. Roland Kieft. Met: Marie Slorach, Yvonne Schiffelers, John Cahmore, Reinaldo Macias, Armeen Dishtchekenian en Jan Alofs. Decor, kostuum en regie: Vittorio Pattane. Gezien: 6-4 Stadsschouwburg Amsterdam. Herhalingen: 11-4 Kerkrade; 13-4 Arnhem; 18-4 Breda; 20-4 Utrecht; 27-4 Groningen.

De tragi-komische opera Cosi fan tutte lijkt bij Forum in de produktie van regisseur Vittorio Pattane vooral een pure komedie. In vergelijking met de premierevoorstelling vier jaar geleden is nu bij de reprise het kluchtige element toch iets verminderd. De corrupte rol van de gedienstige Despina - hier een wel erg dellerige dweil - blijft echter al te opzichtig. De zusters Dorabella en Fiordiligi lijken soms met hun synchrone beweging de helft van een rococo-meidengroep met liefdesverdrietjes. En de treurigheid van het slot, waarbij de vier geliefden voorgoed zijn beroofd van hun illusies over standvastigheid van de liefde, wordt slechts heel licht aangestipt.

Hoe chic en langdurig Pattane in het programmaboek ook filosofeert over de inhoud van de opera, deze voorstelling is er een van het traditioneel gemiddelde soort. Er wordt goed geacteerd en al gaat het soms wat al te ver in de richting van schmieren, dat stadium wordt nog net niet bereikt. Het zingen van de deels vernieuwde en evenwichtig samengestelde cast is over het algemeen respectabel. Yvonne Schiffelers heeft een dankbare rol aan Dorabella en Jan Alofs is een sonore en mooi klinkende Alfonso, al is zijn uitbeelding van de rol wel wat al te afgemeten.

Dirigent Roland Kieft blijkt het Forumorkest te kunnen inspireren tot zorgvuldig spelen. Al kan de ouverture iets feller en virtuozer klinken, Kieft zorgt voor fraaie contrasten in sfeer en klank, dramatische accenten en een goed aangevoelde begeleiding van de langzame aria's. Een eigen interpretatie kon ik er nog niet aan afhoren, maar dat is waarschijnlijk ook onmogelijk bij de manier waarop het rondreizende Forum dit jaar Mozart brengt: telkens in een andere stad een weekeinde met diverse opera's, gedirigeerd door wisselende dirigenten. Kieft is echter hoorbaar ambitieus en doet wat hij kan.

    • Kasper Jansen