CHILE CON CARNE

Texanen kunnen wat hun eten aangaat net zo kieskeurig zijn als welke fijnproever ook. Zo mogen er volgens hen in een echte Chile nooit gehakt en bonen worden gebruikt. Het vlees moet mals en dooraderd zijn en als pepers zijn alleen jalapenos aanvaardbaar. Deze pepers zijn sporadisch in Nederland in blik verkrijgbaar, maar hun zoetzure smaak is uniek. Een Texaanse kennis vertelde me dat hij zijn 'real Chile' (met onrijpe, groene tomaten) in Amerika vaak meeneemt op een picknick en de pan dan eenvoudidg opwarmt op de draaiende motor van zijn pick-up truck.

Voor 4 personen 2 eetl. niervet of olie 2 grote uien, gepeld en grof gehakt 750 g doorregen runderlappen, in blokken gesneden 2 tot 3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt 1 kg verse tomaten, ontveld en grof gehakt 2 grote jalapenos uit blik, of 2-3 verse groene chilipepers, gehakt 2 laurierbladen 1 eetl. oregano 1 eetl. komijnzaad zout en versgemalen peper 1 eetl. suiker

Laat het niervet smelten in een grote, zware pan. Roer er de uien door en fruit ze in circa 10 minuten glazig. Voeg de blokken rundvlees en knoflook toe en bak alles 10 minuten op een middelhoog vuur, waarbij u af en toe omschept zodat het vlees rondom bruint. Roer er daarna de tomaten, jalapenos, laurierbladen, oregano, het komijnzaad, wat zout en peper en de suiker door. Doe het deksel op de pan en laat alles 1 uur sudderen op een laag vuur. Schep af en toe om. Geef gestoomde rijst, nierbonen en guacamole bij deze chile.

    • Kim Maclean