Bush en Ozal zien rol voor VN bij herstel orde in Irak

WASHINGTON- ANKARA, 8 april - De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren gesuggereerd dat de Verenigde Naties een rol zouden kunnen spelen bij het herstel van de orde in Irak. De Turkse president Turgut Ozal heeft een soort VN-protectoraat in Noord-Irak voorgesteld waar de honderdduizenden Koerdische vluchtelingen kunnen worden gehuisvest.

Op een persconferentie in Houston zei Bush dat de VN hun “vredebewarende functie kunnen uitbreiden” door “een extra rol” op zich te nemen bij herstel van de orde in Irak. Hij zei dat de VS dat met andere lidstaten van de VN zullen bespreken. “Wanneer er een vluchtelingenprobleem is met deze enorme consequentie, dan valt dat onder het hoofdstuk zaken van de VN. Dus misschien kunnen we op die manier proberen de vrede te bevorderen, vrede terug te brengen in dit gekwelde land”, zei hij. “Maar ik denk niet dat u een politierol (van de VN) in het centrum van Bagdad zult zien”, voegde hij eraan toe.

Eerder hadden minister van defensie Dick Cheney en Nationaal Veiligheidsadviseur Brent Scowcroft op de Amerikaanse televisie niet uitgesloten dat er een bufferzone in Noord-Irak wordt ingesteld als toevluchtsoord voor vluchtelingen. Dit idee is ook geuit door de Turkse president Ozal. Hij zei dat de VN zo'n zone desnoods met geweld moeten instellen als Irak zich daartegen verzet. Ozal zei dat de Turkse grenzen open zijn, maar dat de vluchtelingen in een berggebied komen dat geen mogelijkheden heeft om honderdduizenden te voeden.

Scowcroft onderstreepte voorts dat de VS de 40.000 vluchtelingen bij de geallieerde linies in Zuid-Irak niet in de steek zullen laten als de Amerikaanse troepen het gebied ontruimen en opnieuw aan de Iraakse autoriteiten overdragen. Bush zei gisteren dat de Amerikaanse troepen binnen “dagen, niet weken of maanden” het gebied zullen verlaten nu Irak zaterdag is akkoord gegaan met de voorwaarden die door de Veiligheidsraad zijn gesteld in ruil voor een formeel bestand in de oorlog in het Golfgebied.

Een waarnemersmacht van de VN wordt dan gestationeerd in een bufferzone tussen Irak en Koeweit. De secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar, heeft zaterdag voorgesteld een 1.440 man tellende macht op te richten. Daarvan maken behalve 300 waarnemers gezien de ongeregelde toestand in het gebied ook 680 infanteristen deel uit.

(Reuter, AFP, AP) Pag. 4: Irak aanvaardt voorwaarden