Bloeddoping met een dodelijke afloop

ROTTERDAM, 8 april - “Heeft hetzelfde effect als een hoogtestage van drie weken”, moet de clubdokter hebben gezegd toen hij zijn twee sterspelers uitnodigde voor een behandeling aan een nieuwsoortige zuurstofmachine.

Even later was Luc de Rijck, de 25-jarige topscorer van Belgische tweedeklaseclub FC Turnhout en een boom van een vent, overleden. Na klachten van de club en de familie De Rijck tegen Michel van Deun, de clubdokter in kwestie, heeft het parket in Turnhout een onderzoek naar de doodsoorzaak van De Rijck geopend.

De Rijck overleed donderdagavond in het dokterskabinet van Van Deun in Vosselaar nabij Turnhout, maar de zaak kwam pas gisteravond aan het licht door de verklaringen van zijn ploegmaat Frank Belmans op de televisie. Belmans en De Rijck klaagden begin vorige week over een lichte vermoeidheid en werden donderdagavond na de training in het Villapark uitgenodigd in de privepraktijk van hun clubdokter, die met een nieuwe machine wilde experimenteren. De verkoper van dit apparaat was hierbij aanwezig.

Volgens Belmans, die zijn ploegmaat liet voorgaan, werd bij De Rijck door middel van een infuus 200 milliliter bloed afgetapt dat vervolgens in een vacuumfles door het apparaat “met het opschrift H.O.T.” werd vermengd met zuurstof. Na deze bewerking werd het bloed weer in de aderen gespoten van De Rijck, die ter plaatse aan een hartstilstand overleed.

Dit geval van bloeddoping (en wellicht telde de verkoper nog andere clienten dan Van Deun) valt toevallig samen met een onderzoek naar het gebruik van verboden produkten door de Belgische voetbalbond, dat uitgerekend vorige zaterdagmiddag een eigen tuchtprocedure in deze materie opstartte. Marc Huysmans, doelman van eersteklasser SV Waregem, en twee spelers uit een lagere afdeling (Cimmino van tweedeklaser Stade Leuven en Jouret van derdeklasser Standaard Wetteren) verschenen voor de Controlecommissie, nadat bij een dopingcontrole door de Vlaamse Gemeenschap was gebleken dat hun urine een verboden substantie bevatte.

Antwerp-middenvelder Patrick Schrooten, dit seizoen Europees geschorst omdat hij positief werd bevonden na een Europa-Cupwedstrijd, ontliep een sanctie van de Belgische voetbalbond omdat het nieuwe dopingreglement op het ogenblik van de feiten nog niet was goedgekeurd. Bij een eerste inbreuk riskeert een voetballer voortaan een schorsing van zes wedstrijden tot zes maanden.