Albanese vluchtelingen wekken 'dode' Griekse dorpen tot leven

ATHENE, 8 april - De afgevaardigen, die in het Albanese parlement werden gekozen voor de partij van de Griekse minderheid Omonia (Eenheid), blijven misschien de enige en laatste Grieken in dit land, zo kan men in Athene bitter horen spotten.

Sinds de verkiezingen is het aantal Albanezen die bij de zwaarbewaakte Griekse ambassade in Tirana een visum aanvragen toegenomen van zeshonderd tot vijfduizend per dag. Wie het visum verwerft, mag een maand in Griekenland blijven, maar verreweg de meesten keren niet meer terug. Het aantal 'illegale' Albanezen in Griekenland wordt nu op veertigduizend geschat - de helft behoort tot bovengenoemde categorie, die andere helft zijn hun land illegaal ontvlucht.

Aan de Albanese kant van het grensstation Mavromati hebben zich tweeduizend vluchtelingen in spe verzameld, van wie het merendeel uit Albanees sprekenden zal bestaan. De grens is aan de Griekse kant weer zwaar versterkt, nadat zij enkele weken lang relatief makkelijk te overschrijden was geweest. In die periode werd de toestand echter uiterst onoverzichtelijk.

De Albanese immigranten, zowel Grieks en Albanees sprekenden, hebben in de Griekse dorpen de laatste tijd veel aan populariteit verloren.

Men sprak over nachtelijke 'overvallen' waarbij kleren en andere goederen werden gestolen om die als trofeeen mee terug te nemen naar Albanie waar zij voor goed geld konden worden verkocht. Al gauw lieten de Grieken hun wasgoed 's nachts niet meer buiten hangen.

Toch komen er ook opgewekter geluiden uit de dorpen van het bergachtige noordwest-Griekenland. In veel gevallen zou de toevloed van Albanezen daar nieuw leven in de brouwerij hebben gebracht. Het gaat vaak om goeddeels ontvolkte dorpen waar alleen nog bejaarden woonden. Dezen zien nu hele families komen. Grieks sprekend nog wel, waardoor allerlei dat al zonder toekomst leek weer tot leven komt, cafes en ook scholen. In de kerk wordt weer gedoopt - de religieuze achterstand moet worden ingehaald - en hier en daar zelfs getrouwd.

Dit brengt ook voor de winkels in de streek nieuwemplooi, want zulke gebeurtenissen gaan gepaard met geschenken.