Albanese communisten krijgen in parlement absolute meerderheid

TIRANA, 8 april - Bij de tweede ronde van de Albanese parlementsverkiezingen heeft de regerende communistische Albanese Partij van de Arbeid (PPSh) genoeg zetels in de wacht gesleept voor een tweederde meerderheid in het nieuwe parlement.

In zeventien kiesdistricten waar tijdens de eerste ronde van de verkiezingen geen van de kandidaten een absolute meerderheid had gehaald, werd gisteren een tweede ronde gehouden. Na het tellen van de stemmen bleek de PPSh in totaal 168van de 250 zetels in het nieuwe parlement te hebben veroverd. De oppositionele Democratische Partij heeft 75 zetels gekregen, Omonia - de organisatie van de Griekse minderheid - vijf en de veteranenbond een. Over een zetel is nog geen beslissing gevallen: in Lushnje moeten de kiezers zondag opnieuw naar de stembus, omdat de eerste ronde er wegens onregelmatigheden ongeldig is verklaard.

Onder de kandidaten die er gisteren in de tweede ronde in slaagden een zetel in het parlement te bemachtigen bevond zich premier Fatos Nano, die in de tweede ronde zijn tegenstander van de Democratische Partij versloeg met 54,3 tegen 45,7 procent.

De tweederde meerderheid in het parlement is van groot belang, omdat de communisten nu de oppositie niet nodig hebben als het gaat om belangrijke grondwetswijzigingen.

Een van de belangrijkste hervormers binnen de PPSh, Spiro Dede, een van de secretarissen van het Centraal Comite, heeft zaterdag beloofd dat de partij vastbesloten is Albanie in democratische zin te hervormen en daarbij zal afzien van “dogma's en lege dromen”. Voor conservatieven, aldus Dede, is geen ruimte meer: “Als er mensen zijn die ons niet begijpen zullen we alles doen om hun begrip bij te brengen. En als ze dat begrip niet opbrengen, zullen we zeggen dat ze zich moeten terugtrekken en ons met rust moeten laten.” Op het komende partijcongres, eind volgende maand, zal de PPSh volgens Dede “afrekenen met alle dogma's, met alle theorieen die niet op de werkelijkheid zijn gebaseerd en met alle lege dromen”. Over het verleden zal “alles worden ontkend dat moet worden ontkend”, aldus Dede. (Reuter, AFP)