Ajax verlaat het strijdtoneel met gesloten kaken

EINDHOVEN, 8 april - Met strakke gezichten en de kaken stijf op elkaar schuifelden de spelers van Ajax gisteravond als in een stille omgang van de kleedkamer naar de bus.

“Nu even geen commentaar”, klonk het bits uit de meeste monden.

Slechts Danny Blind wilde even stilstaan bij het duel met PSV dat zo'n dramatisch verloop kende voor de Ajacieden. Hij toonde zich bereid de hand in eigen boezem te steken maar al gauw deed hij zijn beklag over arbiter Houben. Na het (late) rustsignaal was de altijd zo ingetogen rechtsback Jan Wouters te hulp geschoten. “Ik was ook geprikkeld.

Kort daarvoor had ik een akkefietje gehad met Houben over een overtreding van Bosman. Ik zei: moet je daar niet voor fluiten? Ja, zei Houben, dat was ik eerst ook van plan. De irritaties over het uitlopen van de eerste helft werkten door in de tweede helft. Daarom reageerde Bryan Roy ook zo fel. Bryan had daarbij de pech dat hijzelf dergelijke tackles altijd ontwijkt, maar Jerry de Jong in dit geval zijn benen niet introk.''

De technische leiders Leo Beenhakker en Bobby Robson waren het erover eens dat de gebeurtenissen tijdens de extra tijd in de eerste helft cruciaal waren voor het verloop van de wedstrijd. Kalusha bracht PSV toen weer naast Ajax (1-1). Robson, de oefenmeester van PSV: “Onze gelijkmaker kort voor het rustsignaal kwam op een heel belangrijk psychologisch moment. Even na de hervatting wisten wij Ajax weer een klap toe te brengen door 2-1 te scoren en toen Roy van het veld moest was de ploeg nog verder van huis.”

PSV boog een achterstand om in een voorsprong na een eerste helft waarin Ajax een licht veldoverwicht had. De uitstekende treffer van Wouters was dan ook geen verrassing. Kort daarna verzuimde Ron Willems, die in het basisteam stond voor de geblesseerde Stefan Pettersson, PSV op een nog grotere achterstand te zetten. Popescu verspeelde de bal, maar de ex-Twentespeler tikte op weg naar Van Breukelen het leer te ver voor zich uit, waarna het voor de PSV-doelman niet moeilijk was het gevaar te bezweren.

Het uitvallen van Eric Gerets - hij verrekte het kapsel rond een enkel, maar kan volgens clubarts Van den Hoogenband donderdag spelen in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord - betekende voor PSV een geluk bij een ongeluk. De 36-jarige rechtsback werd toen hij nog fit was links en rechts voorbij gelopen door Bryan Roy, die in de eerste helft vaak onnavolgbaar soleerde. Gerets vervanger Jerry de Jong had duidelijk meer vat op de linksbuiten van Ajax. Roy werd bovendien door de aanvalslustige en snellere De Jong gedwongen mee te verdedigen. Een sportieve wraak van de tweevoudige international, die de laatste weken verbannen is naar de reservebank. De Jong vermoedt dat hij bij PSV bewust klein wordt gehouden opdat hij in de onderhandelingen over een nieuw contract geen al te hoge eisen kan stellen. “Maar eigenlijk is het bespottelijk dat ik me in deze wedstrijd nog heb moeten bewijzen”, mokte de Amsterdammer van orgine na de triomf op Ajax.

“Ik heb bij PSV al vaak genoeg getoond wat ik waard ben. Gerets? Tja, die Roy had nogal de ruimte in het begin he.”

De Jong liet in het midden of de overtreding die Roy op hem beging inderdaad bestraft had moeten worden met een rode kaart. “Bryan wachtte waarschijnlijk op een fluitje van Houben toen ik hem de bal ontfutselde. Maar ik deed niets verkeerd. Vervolgens zag ik Roy aankomen om wraak te nemen.” De onbezonnen daad, nadat De Jong zijn tegenstander overigens wel had geblokkeerd, was symptomatisch voor de frustraties bij Ajax. De Amsterdammers ergerden zich ook in de tweede helft steeds vaker aan Houben die bij alle protesten slechts een grijns op zijn gezicht toverde. Beenhakker: “Ik heb in de rust tegen de scheidsrechter gezegd: fluit nou je eigen wedstrijd en laat je niet beinvloeden. Die man bleef maar lachen. De overtreding van Roy was niettemin dom. Hij is geen jongen voor zulke charges.”

In al het tumult hield Romario het hoofd koel en bleef hij loeren op een kansje. Voor rust had de goaltjesdief oog-in-oog met Menzo nog gefaald. Maar in de tweede helft besliste hij met twee typische Romario-acties de wedstrijd. In eerste instantie zette hij zijn aanvankelijke bewaker Aron Winter opzij met een paar simpele lichaamsbewegingen. Bij de derde PSV-treffer stormde de Braziliaan alleen op het Ajax-doel af, terwijl hij zich ondertussen ontdeed van de toch niet langzame Frank de Boer. De Ajacied probeerde hem nog met duw- en trekwerk uit balans te brengen, maar ook dat sorteerde geen effect. Even later zag hij dat Romario ook Menzo knap passeerde.

De grilige PSV-spits had weer eens woord gehouden. Na zijn teleurstellende optreden in Den Haag beloofde hij tegen Ajax te zullen scoren. De twijfel van zijn ploeggenoten was dan ook weer omgeslagen in bewondering. Erwin Koeman: “Wij zouden Romario wel vaker zo in actie willen zien. In dit soort wedstrijden staat hij er toch maar weer. Soms hebben we onze twijfels. Maar het vertrouwen wordt nooit beschaamd.” PSV zal het echter waarschijnlijk voorlopig weer zonder de briljante ingevingen van Romario moeten stellen. Na de wedstrijd werd er bij de Zuidamerikaan een spierscheuring in de lies geconstateerd. Vandaag zal duidelijk worden hoe lang Romario nu weer is uitgeschakeld.

    • Erik Oudshoorn