Twintig bommen ontploft in Peru

LIMA, 6 april - In de Peruaanse hoofdstad Lima zijn vanochtend binnen een tijdsbestek van een half uur meer dan twintig bommen ontploft. Volgens de eerste berichten zouden onder andere zeven ambassades het doelwit zijn geweest. In geheel Lima viel het licht uit. De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van de maoistische guerrillabeweging Sendero Luminoso ('Lichtend Pad'), die hiermee een nieuw offensief heeft ingezet na weken van betrekkelijke rust.

Bij de Japanse ambassade in Lima werd kort na de totale verduistering als gevolg van het opblazen van hoogspanningsleidingen een autobom tot ontploffing gebracht. Er zou alleen sprake zijn van materiele schade.

De Israelische ambassade werd met bazookagranaten bestookt. Verder zijn er meldingen van aanslagen bij de diplomatieke vertegenwoordigingen van Canada, Colombia, Italie, Nicaragua en van een niet nader genoemd land.

De totale verduistering van de acht miljoen inwoners tellende hoofdstad Lima om 21.52 uur plaatselijke tijd (3.52 uur Nederlandse zomertijd) was het gevolg van een aanslag op het zogehete Mantaro-netwerk dat de kustregio van stroom voorziet. Na ongeveer twee uur brandden in sommige delen van de hoofdstad de lichten weer.

In Lima ontploften ook bommen bij bankfilialen, bezinestations en bij de Katholieke Universiteit. Criminelen maakten gebruik van de duisternis om hun slag te slaan. Op de hoofdwegen van Lima heerst een ongebruikelijke drukte, omdat automobilisten de onverlichte zijstraten trachten te vermijden. Op verschillende plaatsen in de stad kon geweervuur worden gehoord.

Het offensief komt op het moment dat de Peruaanse president Albert Fujimori in het buitenland verblijft. Hij is donderdagnacht vertrokken naar Japan waar hij een vergadering in Nagoya van de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank bijwoont.

Behalve door de verduistering van Lima en de bomaanslagen in de hoofdstad is Peru de afgelopen 36 uur opgeschrikt door verschillende aardschokken. De zwaarste, met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter, had zijn epicentrum in de noordoostelijke stad Moyombamba, waar volgens een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen tot nu toe veertig doden en achthonderd gewonden zijn gevallen. De beving was te voelen tot in Lima, dat honderden kilometers zuidwestelijk daarvan is gelegen. Ongeveer een jaar geleden was Moyombamba ook al het epicentrum van een zware aardbeving. Daarbij vielen meer dan driehonderd doden en werd grote schade aangericht.