PUDIM DE COUVE FLOR

Het bakken van taarten behoort tot de meest geliefde bezigheden van de huiskok(kin) in ons land. Dat valt althans af te leiden uit de uitkomsten van een enquete die Het Nederlands Zuivelbureau onder de bezoekers van haar zogeheten kookpunten hield. Zoete taarten, maar ook hartige, bij voorbeeld met groenten. Bloemkool hoort tot de top-tien van de meest gegeten groenten in Nederland. Bloemkooltaart is dus het summum, vooral als zij gesierd is met een zwierige Portugese naam: pudim de couve flor.

Voor 4 personen:

1 kilo aardappelen 1 bloemkool zout 2 uien 25 gram boter 4 eieren 1-2 eetlepels mosterd peper, nootmuskaat wat bloem eventuele garnering (peterselie, tomaat, olijven) saus (tomaten-, kerrie- of mosterd-)

Kook de schoongemaakte aardappelen en bloemkool afzonderlijk gaar in kokend water met wat zout. Pel en snipper de uien en fruit de snippers 5-10 minuten in wat boter in een koekepan tot ze zacht zijn. Neem voor het bakken een flinke tulbandvorm of een springvorm. Vet de vorm goed in en bestrooi de binnenkant met bloem. Giet de aardappelen en de bloemkool af, doe de groenten bij elkaar en pureer ze. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Klop de eieren los en roer ze met de uisnippers door de puree. Voeg naar smaak mosterd, zout, peper en nootmuskaat toe en schep de massa in de vorm. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Stort de taart op een schaal, versier haar desgewenst rondom met toefjes peterselie, partjes tomaat of olijfjes. Serveer er saus bij.

Op dit recept zijn vele variaties mogelijk door toevoeging van: blokjes ham, stukjes uitgelekte tonijn, fijngesneden olijven, gesnipperde groene kruiden, geraspte kaas, enzovoort.

Het in recepten veelvermelde oranjebloesemwater is verkrijgbaar bij allochtone winkels en markten.

    • Annelène van Eijndhoven