Nieuw theaterseizoen met stukken van zeven Nederlandse auteurs

AMSTERDAM, 6 april - Op het programma voor het komende theaterseizoen staan, behalve veel bekend repertoire, stukken van zeven Nederlandse auteurs. Toneelgroep Amsterdam speelt het uit 1979 daterende Comedie van Frans Strijards, waarin een regisseur zich ergert aan de behoudzucht van zijn acteurs. De voorstelling wordt niet, zoals gebruikelijk, door Strijards zelf geregisseerd, maar door Sam Bogaerts.

Margo Minco maakt voor het Theater van het Oosten een toneelbewerking van haar boek Een leeg huis, hetzelfde gezelschap speelt De stem van het water van Gerrit Komrij (“een satire op de Nederlandse samenleving”), bij het RO-theater komt Gerben Hellinga met het door de medische sector geinspireerde Semmelweis en Judith Herzberg schrijft een stuk voor Orkater.

In de vrije sector presenteert Haye van der Heyden een stuk over de tweede oorlogsgeneratie (Goed-fout) en Paul Haenen schrijft Brutale winterbekentenissen, een komedie voor Ann Hasekamp en Ton Lutz.

Toneelgroep Amsterdam kondigt voorts Penthesilea van Von Kleist, De huisbewaarder van Pinter en Wanneer wij doden ontwaken van Ibsen aan.

Ibsen is ook elders te zien: het RO-theater maakt een familievoorstelling van Peer Gynt en het Nationale Toneel komt met Bouwmeester Solness, waarin artistiek leider Hans Croiset zelf de titelrol zal vertolken.

Bij het Nationale Toneel komen verder Een ideale echtgenoot van Oscar Wilde, Heldenplatz van Thomas Bernhard, Slotkoor van Botho Strauss, Wachten op Godot van Samuel Beckett en Cerceau van Viktor Slavkin aan bod. Het RO-theater, voor het eerst onder artistieke leiding van Peter de Baan, speelt onder meer Tartuffe van Moliere, Tea and sympathy van Robert Anderson en Spelers, een Dostojevski-bewerking van Ger Thijs.

Van het Noord-Nederlands Toneel zijn Goldoni's De knecht van twee meesters en Roberto Zucco van Koltes te verwachten, van het Zuidelijk Toneel onder meer De eenzame weg van Schnitzler, Het begeren onder de olmen van O'Neill en Toch zonde van die hoer van John Ford. Dirk Tanghe brengt met een adhoc-gezelschap opnieuw een Shakespeare-regie, ditmaal Hamlet. Ton van Duinhoven maakt zijn comeback op het toneel in Schuld en boete van Dostojevski, in de regie van Joanna Bilska.

In de vrije sector verschijnt Mary Dresselhuys, in de Amerikaanse komedie 't Wordt tijd, voor het eerst samen met John Kraaykamp.

Heijermans' De wijze kater is te zien met Carol van Herwijnen in de hoofdrol, Willem Nijholt en Trudy Labij spelen Private lives van Noel Coward en in een nieuwe versie van Viktor-Viktoria (verfilmd met Julie Andrews) vertolkt Gerrie van der Klei de titelrol. Sjoerd Pleijsier speelt een theaterbewerking van Wolkers' fameuze roman Turks fruit.

In tegenstelling tot vorige seizoenen worden vanaf dit najaar heel wat musicals gespeeld: Boudewijn de Groot in de titelrol van Tsjechov, geschreven door Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, Frits Lambrechts in de door hemzelf geschreven Volkstoneel-produktie Herman Heijermans, Pleuni Touw in Revue, revue van Jos Brink en Frank Sanders en Simone Kleinsma in Funny girl, de musical die beroemd werd gemaakt door Barbra Streisand.