Hans Dorjee: 'PSV zit na successen opgescheept met een waanzinnig verwachtingspatroon'; Romario moet weer eens 'n kwartiertje wat laten zien

EINDHOVEN, 6 april - De deur van het restaurant op de Herdgang, het luxueuze trainingscomplex van PSV, blijkt hermetisch gesloten. Binnen zitten de spelers stilletjes te kijken naar een videoband van de wedstrijd FC Den Haag-PSV. Trainer Hans Dorjee: “Je kunt je spelers na zo'n prestatie opdragen eens goed in de spiegel te kijken of zo'n videoband laten zien. Dat laatste komt vaak harder aan.”

Veel tijd om hun zonden te overdenken krijgen de PSV'ers echter niet.

Het is paasvakantie en buiten op het trainingsveld wordt de aandacht opgeeist door een horde uitgelaten schoolkinderen onder leiding van een al te voortvarende jeugdleider die verlekkerd roept: “Kijk eens jongens, daar is Romario. Ga hem straks maar om een handtekening vragen.” Hans van Breukelen wordt grondig onder handen genomen met het oefenen op hoge ballen, gezien de eerste goal van FC Den Haag afgelopen zondag geen overbodige bezigheid. De PSV-doelman klaagt: “Al die kinderen op het veld, het leidt af. Je bent ten slotte met je werk bezig. Bovendien kan een van die rondlopende gosertjes ernstig geblesseerd raken.”

Ook Erwin Koeman bekijkt het rumoerige jeugdige gezelschap met de nodige scepsis. Hoewel hij bij PSV wel aan het een en ander gewend is geraakt. Bij zijn vorige werkgever KV Mechelen werd zo hard getraind, de discipline zo stipt nageleefd, dat Koeman het eerste halve jaar in Eindhoven een beetje het idee had terecht te zijn gekomen in een soort vakantiekolonie, waar de honorering, het sociale- en werkklimaat in optima forma zijn geregeld. Maar schoolkinderen op het trainingsveld of spelers die al van tafel opstaan voordat de gezamenlijke lunch is afgelopen, het zijn disciplinaire schoonheidsfoutjes in Eindhoven die bij KV Mechelen - zeker in de tijd van Aad de Mos - ondenkbaar waren.

Erwin Koeman is een gewaardeerd voetballer in Eindhoven. “We hebben wat weinig spelers in het veld die hun mond open trekken als het niet loopt. In het verleden was dat niet nodig, toen had je Lerby. Die schold zijn eigen spelers in het veld verrot als zij hun koppies lieten hangen. Erwin is daar een beetje voor in de plaats gekomen. Hij is een brutale vlegel”, zegt aanvoerder Eric Gerets prijzend.

Niettemin hebben de belangrijkste aankopen als Koeman, Popescu en Bosman niet de onmiskenbare teloorgang in kwaliteit kunnen tegenhouden bij PSV, dat eigenlijk nooit adequaat heeft kunnen voorzien in het vertrek van Ronald Koeman, Soren Lerby en Wim Kieft. De achttien karaats as waarmee PSV in 1988 in Stuttgart tegen Benfica zelfs de Europa Cup voor landskampioenen veroverde. “Ah, wat een elftal”, wordt trainer Hans Dorjee bijna lyrisch. “Eric Gerets op zijn hoogtepunt, Ronald Koeman met zijn fantastische passes en dwingende voetbal van achteruit, Lerby die de drang had het in Nederland nog een keer waar te maken en voorin een scherpe Kieft. In de competitie bleven we een reeks van zeventien wedstrijden ongeslagen, we wonnen de Europa Cup. Zo'n elftal is nergens te koop. Je kunt als club het geluk hebben dat zoiets je een keer overkomt. Het is bij Ajax met Cruijff ook een keer gebeurd.”

Een jaar na het winnen van de Europa Cup bleek PSV al verzadigd door de successen. De spelers hadden zoveel gewonnen dat de bereidheid te werken voor elkaar minder werd, de wereldbeker werd in Tokio op een schlemielige manier verspeeld. Dorjee: “Maar je zit dan inmiddels wel opgescheept met een waanzinnig verwachtingspatroon. Bij de fans, maar ook bij het bestuur, dat Europa in wil, al filosofeert over een Europese competitie en als het ziet dat het een fractie minder gaat soms krampachtig gaat kopen om het verloren gegane terrein in te lopen. Maar een kampioenselftal is nooit te koop. Dat staat er op een gegeven moment gewoon, of niet.”

Dorjee gaat PSV aan het einde van dit seizoen verlaten. Vooral de spelers bekijken die ontwikkeling met gemengde gevoelens, want het is in Eindhoven een publiek geheim dat de assistent grotendeels de trainingen leidt, met zijn sterk ontwikkeld gevoel voor taktiek en kennis van het Nederlandse voetbal voor het meerendeel de technische lijn uitstippelt, waaraan hoofdtrainer Bobby Robson zich vaak conformeert. Het zal voor PSV moeilijk worden een vervanger te vinden die zich even loyaal opstelt tegenover Robson als Dorjee.

Manager-bestuurslid Kees Ploegsma ziet dat wat genuanceerder gezien zijn opmerking: “Als ik zie hoeveel trainers er werkloos zijn en hier willen komen werken dan is dat wel het laatste waar ik me zorgen over maak.”

Er is bij PSV al heel wat af gepraat over het feit of de club na het vertrek van Hiddink niet beter had kunnen doorgaan met Dorjee als hoofdtrainer. Maar PSV, waar Robson geen eerste keus was - daarvoor was al gesproken met Franz Beckenbauer - wilde per se een naam waarmee de club in Europa voor de dag kon komen. Die opzet is na Robsons opmars tijdens het wereldkampioenschap in Italie met het Engelse nationale elftal (halve finale) gelukt.

Kritiek op Robson in Eindhoven is derhalve not done. Hoewel het elftal dit seizoen onmiskenbaar op cruciale momenten een gebrek aan agressiviteit ten toon spreidt en voetbal demonstreert dat een miljoenenformatie van het kaliber PSV onwaardig is. Bovendien kwam de uitschakeling in de eerste ronde van de Europa Cup tegen Montpellier aan als een mokerslag in Eindhoven. Het zou te ver gaan Robson die tegenslagen in de schoenen te schuiven. Zijn contacten met de media zijn weliswaar nietszeggend, maar daar is hij natuurlijk in eerste instantie niet voor aangetrokken. “Iedereen heeft het diepste respect voor Robson”, meent Eric Gerets. “Iemand afbranden voordat hij in feite al is begonnen, is natuurlijk een kwalijke zaak.”

“De verhouding tussen Bobby en mij is prima”, zegt ook Hans Dorjee. “Er zijn twee vergaderingen door het bestuur besteed aan mijn verzoek om meer bevoegdheden volgend jaar en daar is men niet op ingegaan. Dat het voor mij met Bobby niet hetzelfde zou zijn als met Hiddink, met wie ik alles samen deed, wist ik en vond ik voor dit seizoen ook okay.

Voor volgend jaar wilde ik echter wat anders. Dat het bestuur dat anders ziet is gewoon een zakelijke deal tussen ons, die daardoor nu afloopt. Ik heb vier prachtige jaren bij PSV meegemaakt. Ook in Europa. Mijn grootste successen als trainer heb ik aan deze club te danken.''

Met het oog op deelname aan het Europa Cup I-toernooi zet PSV alles op alles om landskampioen te worden. Morgen speelt het team daarvoor in Eindhoven de sleutelwedstrijd tegen Ajax, de voornaamste concurrent in Eindhoven. Ondanks de spectaculaire opmars in de eredivisie van FC Groningen. “Ik weet zeker dat we tegen Ajax een goede prestatie zullen neerzetten”, blikt Eric Gerets vooruit. Een opmerkelijke uitspraak want aan de gezapige atmosfeer op de Herdgang valt dat nergens uit op te maken.

Ondanks het gemis van de geblesseerde Vanenburg en de terughollende kwaliteit van het Eindhovense spel gokt PSV op succes in de vorm van een opleving van Romario, die voor de wedstrijd tegen FC Den Haag binnen 48 uur even op en neer vloog naar Rio de Janeiro.

Fysio-therapeut Monne de Wit: “Hij kan daar wel tegen, want hij slaapt toch altijd. Als hij de kans krijgt ligt hij hier zelfs met zijn hoofd op tafel onder de lunch nog te slapen. Die jetlag van hem is daarom niet zozeer een medisch probleem, maar meer een bestuurszaak.”

“Die kleine maakt het natuurlijk wel bont met zijn reisjes”, bedenkt Eric Gerets. De voormalige Belgische international (86 caps) heeft een soort liefde-haatverhouding met de Braziliaan. Gerets: “Het wordt weer eens tijd dat hij een kwartiertje wat laat zien. Ajax zou daar natuurlijk een mooie gelegenheid voor zijn. Hij is al veel veranderd in Eindhoven. Wij begrijpen elkaar ook wel, hoewel ik me ook wel eens loop te verbijten over hem. Maar hij blijft toch scoren. Daar gaat het om. Het nadeel met Romario is dat het zo'n lief manneke is. Als het een grote vent zou zijn dan zou je hem op de training eens een keer flink onderuit schoppen.”

Gerets vindt de kwalitatieve terugval van PSV dit jaar niet verontrustend. “Kijk naar AC Milan, Bayern Munchen. Het overkomt alle grote ploegen een tijdje. Als je maar aan de top terugkomt. Ik heb met het bestuur om de tafel gezeten om een profielschets te maken van de nieuwe trainer die met Robson moet gaan werken. Want dat is wel een belangrijk punt.”

Zelf wil Gerets in de toekomst ook aan de slag als oefenmeester. Gerets: “Als ik bij PSV niet goed kan werken, ga ik naar Belgie. Het is dat ik hier nog een contract voor een jaar heb, anders was ik voor een moeilijke beslissing komen te staan. Ik heb een aanbieding van een club in Belgie om hoofdtrainer te worden. Een topclub wel te verstaan, niet een club als St.Truiden.”

Voorlopig fungeert de 36-jarige robuuste verdediger ondanks zijn gevorderde leeftijd nog te veel als gangmaker in het veld bij PSV, waar hij dit seizoen de kritiek te verwerken kreeg dat hij de ontwikkeling zou blokkeren van Jerry de Jong. Gerets: “Het is weer hetzelfde geouwehoer als indertijd in Belgie. Daar werd ook jaren geschreven: 'Gerets blokkeert de rechtsachterplaats voor Georges Grun'. Ik zie dat toch wat anders. Het voetbal is een keiharde wereld.

Als die spelers willen voetballen moeten ze het op die plaats maar beter doen dan ik. Zo simpel ligt het nu eenmaal.''

    • Marc Serné