Franse staat akkoord met privatisering

PARIJS, 6 APRIL. Frankrijk staat voor het eerst, sinds het aantreden van de huidige regering-Rocard in 1988, toe dat staatsbedrijven gedeeltelijk worden geprivatiseerd.

Daarmee is de Franse president Mitterrand teruggekomen van zijn belofte om “te privatiseren noch te nationaliseren”.

De staatsbedrijven hadden de laatste tijd steeds meer kritiek op het regeringsbeleid. Ze voelen zich beperkt in hun mogelijkheden om kapitaal aan te trekken of zich aan de marktomstandigheden aan te passen. Bovendien raakt de overheidskas voor steun aan de industrie almaar leger. Eerder deze week trok de Franse regering miljarden francs uit voor hulp aan de elektronica-reuzen Bull en Thomson.

Het ministerie van economische zaken in Parijs heeft gisteren laten weten dat deelneming door particuliere bedrijven in staatsondernemingen uit strategische overwegingen wel beperkt moet blijven. Meer dan vijftig procent is niet toegestaan.

Naar verluidt is deelneming slechts mogelijk bij uitbreiding van het kapitaal en mogen belangen van afzonderlijke ondernemingen in staatsbedrijven niet groter worden dan tien procent.

Mitterrand deed destijds zijn belofte om de angst onder het Franse bedrijfsleven weg voor een golf van nationaliseringen. De rechtse regering-Chirac had in 1986-87 een groot aantal bedrijven dat in de beginjaren tachtig door de socialisten was genationaliseerd aan de particuliere sector terugverkocht.

De Franse president keerde vorig jaar al iets op zijn schreden terug door toe te stemmen in de samenwerking tussen het staatsconcern Renault en het Zweedse autoconcern Volvo. Bij deze samenwerking hebben de twee concerns deel genomen in elkaars aandelenkapitaal. Een soortgelijke vorm van samenwerking werd gisteren beklonken tussen Credit Lyonnais en Commerzbank uit Duitsland. (DPA)