Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vormgeving

De oud-hoogleraar architectonische vormgeving ...

De oud-hoogleraar architectonische vormgeving prof. ir. A. van Kranendonk is op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden.

Van Kranendonk was een van de laatste vertegenwoordigers van de Delftse School in de architectuur en doceerde van 1956 tot 1980 aan de Technische Universiteit Delft.

Zijn eerste architectonische ontwerp dat publieke belangstelling trok, was het ontwerp voor het nieuwe stadhuis van Amersfoort in 1954. Het werd echter niet uitgevoerd, maar in de jaren zeventig gebouwd naar een herzien ontwerp van Van Kranendonk. Hij bouwde veel scholen en kerken, veelal voor rooms-katholieke opdrachtgevers. Hij bouwde in Roosendaal de eerste kerk met een hypar-dak, een zeven centimeter dikke betonnen overspanning van dertig meter.

Van Kranendonk schreef zelf ook gedichten, en bracht tijdens zijn colleges de architectuur in verband met andere cultuuruitingen zoals muziek en theater.