Andreotti betaalt opvang van vluchtelingen

ROME, 6 april - Toen de Italiaanse premier Giulio Andreotti vorige maand zei dat de komst van de Albanese bootvluchtelingen helemaal geen problemen zou geven als ieder gezin er een adopteerde, leidde dat tot boze reacties dat de premier niet met schijnoplossingen moest komen en beter kon zorgen dat de opvang goed liep. Maar Andreotti heeft woord gehouden en voorziet nu in het levensonderhoud van drie jonge bootvluchtelingen.

De drie zijn ondergebracht in een katholiek opvangcentrum. Andreotti betaalt per dag voor ieder van hen 25.000 lire, ongeveer veertig gulden. Hij heeft ook een levensverzekering voor hen afgesloten. Met name in Brindisi zouden tientallen bootvluchtelingen zijn opvangen door gezinnen daar.

De Italiaanse regering heeft inmiddels besloten dat de 24.217 bootvluchtelingen die volgens een inventarisatie nog in Italie zijn, de voorlopige status van vluchtelingen krijgen. Het papier geldt voor een jaar. Hierna moeten ze terugkeren naar Albanie of kunnen aantonen dat ze in Italie werk hebben gevonden.