v.d. Broek: Ingrijpen VN onwaarschijnlijk

DEN HAAG, 5 april - Alleen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kan een besluit nemen om militair in Irak op te treden teneinde het geweld tegen Koerden en andere minderheidsgroepen te voorkomen. Maar zo'n actie om in te grijpen in interne aangelegenheden van een land is niet erg aannemelijk.

Dat zei minister Van den Broek (buitenlandse zaken) gisteravond bij terugkeer uit Iran, waar hij met twee EG-collega's een kort bezoek had gebracht. Nederland is bereid oppositiegroepen in Irak te steunen om Saddam Hussein tot aftreden te dwingen, maar Nederland zal geen afscheidingsbewegingen in Irak zelf hulp bieden, aldus Van den Broek.

De resoluties van de Veiligheidsraad bepalen dat de integriteit van Irak gehandhaafd moet blijven. Ook Amerika kan volgens Van den Broek niet in Irak ingrijpen om bepaalde bevolkingsgroepen te steunen.

Alleen met een mandaat van de Veiligheidsraad kan zo'n actie worden ondernomen, maar hij vroeg zich af of het Handvest van de Verenigde Naties dat ook toelaat.