Succes en pech voor ploeg van Raas

DE PANNE, 5 april - De eindoverwinning van Jelle Nijdam in de Driedaagse van de Panne werd gisteren enigszins overschaduwd door de peesblessure waarmee Edwig van Hooydonck de wielerkoers moest staken. Het was de tweede tegenlag voor ploegleider Jan Raas, nadat een dag eerder Eric Vanderaerden de koers ziek had verlaten.

Voor Raas was het moeilijk aan het einde van de driedaagse in Belgie de balans op te maken. “Het zit niet mee”, keek hij twijfelend op de ronde terug. “Een mooie overwinning, maar twee belangrijke coureurs voor de Ronde van Vlaanderen zitten in de problemen. Hopelijk valt het allemaal mee. Vorig jaar raakten we hier een aantal renners kwijt door een voedselvergiftiging en werd Vlaanderen een flinke tegenvaller.”

Raas bleef het antwoord schuldig of hij Nijdam en Maassen uit de koers had gehaald als ze in het klassement geen rol van betekenis hadden gespeeld. Van de 170 coureurs trok het merendeel gisteren aan de rem toen de hevige regenval losbarstte. De gierende wind maakte het nog onaangenamer. Welgeteld 44 coureurs namen de moeite de barre weersomstandigheden tot het einde te trotseren. “Als je twee renners in de eerste groep hebt zitten, laat je ze niet stoppen. Maar dit weer was inderdaad niet ideaal.”

De besmeurde Nijdam had er weinig moeite mee. “Als je niet meer meespeelt in het eindklassement of onderweg achterop raakt, dan kan ik me voorstellen dat iemand er in dit weer mee stopt. Dan heeft verder rijden geen zin”, zei hij na zijn ritzege.

Coureurs als Fignon (darmproblemen), Van der Poel (keelontsteking), Criquielion, Planckaert, Fondriest en Dhaenens wilden geen risico nemen vlak voor de Ronde van Vlaanderen. Ze kozen voor een warmer verblijf. “Je hebt het weer nu eenmaal niet voor het uitkiezen”, verklaarde Nijdam.

Van de zeven plaatselijke omlopen van elf kilometer in De Panne werden er twee geschrapt. In de voorlaatste kwamen zes man op kop, onder wie Nijdam en Maassen. Ze hadden gezelschap van de Italianen Bontempi en Ballerini, landgenoot Cornelisse en de Deen Sorensen. De laatste probeerde in de slotfase weg te komen. Hij kreeg Nijdam mee. In de eindsprint klopte Nijdam zijn naaste tegenstander vrij gemakkelijk en voegde na drie dagen kasseien 105 punten aan zijn FICP-aantal toe.