Stakers Wit-Rusland schorten hun acties op

MOSKOU, 5 april - De stakers in Minsk hebben hun acties opgeschort. Hun organisatiecomites zijn ingegaan op het aanbod van de Wit-Russische regering om onderhandelingen te openen over vergaande compensaties voor de jongste prijsstijgingen.

De mijnwerkers daarentegen maken geen aanstalten in te gaan op het aanbod van premier Valentin Pavlov van de Sovjet-Unie om de lonen dit jaar te verdubbelen.

Volgens het 'Interregionale stakingscomite' is er in de Koezbass, het hart van de protesten van de arbeiders, gisteren weer een mijn platgelegd. De mijnwerkers houden vast aan hun eis dat president Michail Gorbatsjov moet aftreden en dat de Opperste Sovjet van de Unie ontbonden moet worden, aldus Anatoli Malikin van het Interregionale comite.

Maar in de Oekraiense Donbass is volgens Nikolaj Snopov van de onafhankelijke mijnwerkersbond nu een discussie gaande over de vraag of de stakingen niet averechts zouden kunnen uitpakken. Anders dan in Rusland, waar de democratische oppositie zich volledig achter de acties heeft geschaard, ontberen de mijnwerkers in de Oekraine de onvoorwaardelijke steun van de nationalistische beweging 'Roech'.

Sommige leiders vrezen nu dat de stakingen aanleiding kunnen zijn voor de Oekraiense regering om de niet-rendabele mijnen te sluiten.

De sociale onrust in Minsk was gisteren zo opmerkelijk, omdat Wit-Rusland een van de conservatiefste republieken is. Alleen de ramp in Tsjernobyl van vijf jaar geleden hield de gemoederen daar toe nu toe bezig. Vorige maand bracht president Michail Gorbatsjov er een werkbezoek.

Pag. 13:

De stakingen in Minsk begonnen woensdagmiddag in vier fabrieken in de stad. Gisteren sloegen die over naar acht andere bedrijven. De vitale spoorwegsector bleef buiten schot. 's Middags waren er tienduizenden mensen naar het centrale plein van Minsk getogen om daar te demonstreren. De eisen van de stakers en betogers weken daarbij niet af van die van de mijnwerkers: het aftreden van president Michail Gorbatsjov, de ontbinding van het centrale parlement, afschaffing van alle communistische cellen in het overheidsapparaat en confiscatie van het bezit van de partij.

De demonstranten weigerden premier Vjatseslav Kebitsj het woord te geven. Maar er werd wel een delegatie samengesteld die met de regering van Wit-Rusland moet gaan onderhandelen.

In de organisatie in Wit-Rusland spelen ook studenten een rol. Dat is een nieuw gegeven. Tot nu toe hield de jeugd zich over het algemeen afzijdig van de democratische beweging in de Sovjet-Unie. De laatste keer dat studenten en scholieren van zich lieten horen was vorig najaar in de Oekraine toen ze via een hongerstaking de communistische premier Masol tot aftreden wisten te dwingen. De studenten in Minsk hebben zich bij de aan het Volksfront gelieerde beweging aangesloten uit protest tegen de prijsverhogingen. De meeste studenten moeten leven van een beurs van ongeveer zeventig roebel per maand. Voor hen zijn de prijsverhogingen een ernstige bedreiging.

Ook elders uit de Sovjet-Unie komen berichten over beginnende studentenprotesten, zoals in Baschirie (Oeral), en in Tasjkent (Oezbekistan).

    • Hubert Smeets