SPINAZIESLAKKEN

Dit gerecht wordt gemaakt met gedroogde pasta in de vorm van grote slakkehuizen.

Ongekookt zijn de slakkehuizen gemiddeld 3 x 3 cm. Wanneer ze bijtgaar zijn gekookt, hebben ze voldoende vorm behouden om gevuld te kunnen worden. Het fijne van gevulde pasta is dat je het gerecht van te voren kunt bereiden. Goed voor als er gasten zijn.

Als voor- of hoofdgerecht voor 6 - 4 personen:

300 g grofbladige spinazie 60 g boter 1 eetlepel olijfolie 2 volle theelepels fijngewreven venkelzaad 200 g cottage cheese 2 eierdooiers zout & versgemalen peper 200 g slakkehuizen van gedroogde pasta (circa 60 stuks) voor de saus: 70 g boter 60 g bloem 7 dl melk 1 dl room zout & peper geraspte nootmuskaat 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas

Verwijder de wortelaanzet van de toefjes spinazie, spoel de groente schoon in ruim water en schud hem goed droog in een schone theedoek.

Verwarm de boter en de olijfolie in een hapjespan (of wok) en roerbak daarin op hoog vuur de spinazie enkele minuten tot hij geslonken is en het vrijkomende vocht volledig is ingedampt. Hak de spinazie - die nu soepel, diepgroen van kleur en prachtig glanzend is - middelfijn met een hakmes. Vermeng in een ruime kom de cottage cheese met de gehakte spinazie, de eierdooiers en het venkelzaad. Breng de vulling op smaak met zout & peper. Kook de slakkehuizen in ruim kokend en gezouten water bijtgaar. Giet ze af door een vergiet en laat ze afkoelen in en kom met koud water. Leg de slakkehuizen naast elkaar op een theedoek om uit te lekken en vul ze met het mengsel van spinazie en cottage cheese. Maak een bechamelsaus van de aangegeven ingredienten, laat hem ruim 20 minuten garen op laag vuur waarbij de parmezaanse kaas pas op het eind door de saus wordt geroerd. Leg de gevulde pastaschelpen in een vuurvaste schaal, giet de bechamelsaus erover en schuif de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven (225 C).

    • Florine Boucher