Rechtbank wil in drugszaak Duitse 'pepkoning' horen

MAASTRICHT, 5 april - De rechtbank van Maastricht heeft gisteren de behandeling van een al maanden durende amfetaminezaak voor onbepaalde tijd geschorst en de vijf verdachten voorlopig op vrije voeten gesteld.

Voordat het proces kan worden voortgezet wil de rechtbank de Duitse 'pepkoning' Kalle Pauksch laten horen over diens rol in de undercover-operatie die heeft geleid tot de arrestatie van de verdachten en de opsporing van twee amfetaminelaboratoria in Echt en Simpelveld. Mr. Th. Hiddema, de advocaat van de hoofdverdachte R. van L., heeft altijd beweerd dat zijn client amfetamine heeft geleverd aan twee pseudo-kopers van Scotland Yard omdat zijn vroegere vriend Pauksch hem daarom 'hartstochtelijk' had gesmeekt. Bij het begin van het proces vorig jaar oktober bleek dat Pauksch had gehandeld als informant van de Duitse justitie. Tot voor kort kon hij zich beroepen op zijn recht te zwijgen omdat in Duitsland een onderzoek tegen hem liep. De Duitse justitie heeft nu laten weten dat het onderzoek geseponeerd is.