Populaire ontmoetingsplaats homo's Amsterdam in gevaar

AMSTERDAM, 5 april - Het was volgens alle internationale gay-gidsen de ontmoetingsplaats in Amsterdam, maar nu zijn er grote problemen ontstaan rond het populaire natuurgebiedje De Oeverlanden aan de Nieuwe Meer.

De deelraad Slotervaart-Overtoomse Veld wil de overlast bij de ontmoetingsplaats beperken maar dat staat op gespannen voet met het homobeleid van de gemeente. Dit beleid bepaalt juist dat 'van gemeentewege aan ontmoetingsplaatsen voor homoseksuele mannen de ruimte wordt geboden'.

De aanwezigheid van een groot aantal homo's op De Oeverlanden blijkt het gebied voor omwonenden en recreanten minder aantrekkelijk te maken. Raadsvoorzitter N. Krijnen (PvdA), die ook verantoordelijk is voor het homo-beleid in het stadsdeel, zegt dat op een onlangs gehouden commissievergadering, waarbij belanghebbenden hun mening mochten geven, geen spoor van homohaat was te bespeuren.

Het lijkt Krijnen onwaarschijnlijk dat de deelraad op korte termijn een besluit neemt om de situatie te verbeteren. Impliciet verwijt Krijnen het stadsbestuur de situatie te hebben veroorzaakt door in de binnenstad een aantal ontmoetingsplaatsen voor homo's bij openbare urinoirs te sluiten.

Inmiddels heeft het raadslid R. van Hoeve vragen gesteld aan B en W van Amsterdam. Hij vindt een mogelijke beperking die de deelraad zou willen stellen aan de activiteiten van de homo's in De Oeverlanden in strijd met het stedelijke homobeleid. Hij wil dat het stadsbestuur de inhoud van de gemeentelijke nota over homo-emancipatiebeleid onder de aandacht brengt van de deelraad.