Plan Binnenlandse zaken; Ziekte kost ambtenaar vrije dagen

DEN HAAG, 5 april - Om het ziekteverzuim bij de overheid terug te dringen, moeten de eerste twee ziektedagen bij ambtenaren voor eigen rekening komen. Met ingang van volgend jaar wordt daarom het aantal vrije dagen met vier verhoogd, en bij ziekte “gaan ambtenaren afboeken van de vrije dagen.”

Dat zegt H.A.P.M. Pont, de rechterhand van minister Dales (binnenlandse zaken) bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden, in een vraaggesprek met deze krant. In een eerste reactie wijzen de ambtenarencentrales het voorstel van de hand.

Het voorstel van Pont gaat niet zover dat een ambtenaar die zich bijvoorbeeld drie keer ziek meldt, twee dagen extra moet inleveren.

Met zijn voorstel opent Pont de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor volgend jaar. Een week geleden bereikten minister Dales en de vier ambtenarencentrales een principe-overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden voor dit jaar.

De grootste vakbond voor overheidspersoneel AbvaKabo wijst het voorstel van Pont af. “De overheid moet eerst met een goede registratie van het ziekteverzuim komen”, zegt een woordvoerster.

“Pas dan kunnen we effecten toetsen van dergelijke maatregelen.” De voorzitter van de christelijke centrale CCOOP L. Poell is “verast”.

Het voorstel is voor hem “onbespreekbaar”; de arbeidsomstandigheden bij de overheid moeten eerst worden verbeterd, meent Poell.

“Een vindingrijk idee, waar we mee moeten experimenteren”, meent M. Zijlstra, woordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. “Het voorstel van minister-president Lubbers krijgt hiermee een creatief vervolg.”

Bij de behandeling van de Tussenbalans in de Tweede Kamer lanceerde Lubbers eind februari het idee om de eerste twee ziektedagen bij ambtenaren voor eigen rekening te laten komen. Voor de overheid wordt het ziekteverzuim een te zware last, “en deze werkgever is niet meer bereid die last te dragen”, zei Lubbers eind februari. Het kabinet wil het ziekteverzuim bij de overheid met 0,5 procent per jaar terug dringen. Dat moet in deze kabinetsperiode een besparing opleveren van bijna een miljard gulden.

    • Cees Banning