Philips doorbreekt grens dertig gulden op verdeelde beurs

ROTTERDAM, 5 APRIL. Philips, dat vanmorgen de grens van dertig gulden doorbrak, vormde een positieve uitzondering op een verdeeld tot lager Damrak, waar onzekere marktpartijen winst namen.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag verdeeld, maar moesten in de loop van de ochtend verder terrein prijsgeven. Veel investeerders besloten tot winstneming na de recente koerswinsten. De CBS-stemmingsindex was om 13.00 uur vanmiddag 0,3 punten lager op 97,3.

De Nederlandse aandelenkoersen waren gisteren al gedaald na de winst van circa vijf procent van de afgelopen twee weken. “Investeerders spelen op safe en nemen voor het weekeinde winst”, zei een handelaar.

Een andere handelaar zei dat het onderliggende marktsentiment postitief bleef. Hij verwachtte een ommekeer in de aandelenprijzen als de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vanmiddag worden gepubliceerd, mee blijken te vallen.

Individuele aandelen bleven de belangstelling van investeerders trekken. Grootgrutter Ahold, die recentelijk opviel door de acquisitie van de Amerikaanse supermarktketen Tops Markets, was om 12.30 vanmiddag 1,20 gulden hoger op 83,90 gulden. Het aandeel is met een koers- winstverhouding van vijfien hoog geprijsd, maar blijft toch belangstelling trekken van buitenlandse investeerders.

De buitenlandse belangstelling betrof ook Philips, dat de opmars voortzette. Het elektronicaconcern, dat gisteren een grote omzet van 1,2 miljoen stuks kende, steeg een dubbeltje naar 30,10, een stijging van 53 procent sedert 16 januari toen het aandeel een laagste koers van 19,70 gulden noteerde. Philips, dat woensdag een positief koopadvies kreeg van Morgan Stanley, heeft een, naar eigen zeggen, revolutionaire lamp uitgevonden die extreem lang meegaat.

“De koerswinst van Philips is grotendeels toe te schrijven aan de hogere dollar”, zegt Frans van Schaik van Barclays de Zoete Wedd. Het elektronicaconcern, dat circa veertig procent van de omzet boekt in dollarlanden, hoort bij de top-vijf van dollargevoelige fondsen op het Damrak. Van Schaik waarschuwt dat “nu hard wordt vooruitgelopen op een onzekere toekomstverwachting”, waardoor de koers van Philips weer even hard zou kunnen kelderen.

Het tankopslag- en transportconcern Pakhoed, dat gisteren al 1,70 gulden lager sloot, moest fors terrein prijsgeven. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat de nettowinst vorig jaar zoals verwacht met veertig procent is gestegen tot 132,8 miljoen gulden. Bovendien wordt het dividend verhoogd van 6,60 gulden naar 8,60. Maar Pakhoed-topman H. Crijns waarschuwde de aandeelhouders dat dit jaar geen grote winstbijdrage is te verwachten van het vorig jaar overgenomen Furness.

Verzekeraar Aegon, die gisteren na een verkoopadvies van de Amerkaanse effectenbank Goldman Sachs 4,70 gulden verloor, wist zich vanmorgen weer licht te herstellen en noteerde rond het middaguur een gulden hoger op 130 gulden.

Internationale-Nederlanden Groep, door vele 'brokers' koopwaardig bevonden, ging tegen de marktrend in en steeg vijftig cent naar 52,70 gulden. Gisteren sloot ING bij zeer drukke handel onveranderd op 52,20 gulden. Amev zette de dalende trend van gisteren voort en moest twintig cent prijsgeven op 58,60 gulden.

De Nederlandse obligatiekoersen gingen vanmorgen omhoog na het nieuws dat de Bundesbank haar monetaire politiek onveranderd laat. De jongste Nederlandse staatsleningen stegen gemiddeld met dertig cent. De dollar, die gisteren in Amsterdam sloot op 1,88 gulden was rond het middaguur marginaal lager op 1,878 gulden.

NEW YORK De kleinere fondsen in New York stalen gisteren de show. Het Nasdaq-gemiddelde, waarin deze fondsen zijn opgenomen, sloot voor de derde achtereenvolgende dag op recordhoogte. De grotere fondsen sloten lager als gevolg van een golf verkooporders die waren gerelateerd aan termijncontracten.

Het Dow Jones-gemiddelde sloot slechts twee punten lager op 2.925 bij een aandelenomzet van 199 miljoen stuks.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen moesten vandaag omlaag na een aanvankelijk hogere opening. Beleggers namen winst in afwachting van de publikatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers vanmiddag. De brouwers Whitbread en Allied Lyons moesten het meeste terrein prijsgeven. Het FT-100-koersgemiddelde noteerde om 12.30 vanmiddag 20,6 punten hoger op 2.545,1.

FRANKFURT Frankfurt was vanmorgen hoger, gestimuleerd door stijgende obligatiekoersen. Maar handelaren zeiden dat een verdere koersstijging waarschijnlijk zou worden gestuit door winstnemingen. Het Dax-30-koersgemiddelde was rond het middaguur 12,19 hoger op 1.584,16 punten.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio wonnen vanmorgen licht terrein. Marktpartijen schoonden hun postities voor de aanvang van het weekeinde. De kracht van de yen was een andere stimulans voor de markt. Maar verder stelden beleggers zich terughoudend op. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg 77,52 punten op 26.767,33 (0,29 procent).