Opluchting Van Wieren na eerste winst

LJUBLJANA, 5 april - De Nederlandse ijshockeyers hebben na de eerste zege (2-1 tegen Japan) bij het B-WK zelfs nog kans op de vierde plaats.

Die klassering geeft recht op deelname aan de uit te breiden A-poule en het spelen van twee wedstrijden tegen de kampioen van de C-poule om een Olympisch ticket. In de resterende twee duels ontmoet het team van bondscoach Larry van Wieren Polen en nummer laatst in de huidige ranglijst Joegoslavie. Oranje heeft echter niets te zoeken op het hoogste niveau en in Albertville. Daarvoor is het spel van de ploeg te pover, ook gisteravond tegen de Japanners.

De winst zorgde wel voor opluchting bij Van Wieren. De geplaagde coach had een positief resultaat hard nodig. De vier nederlagen in de eerste week van het WK in Ljubljana hadden hem diep geraakt. Van Wieren twijfelde aan zichzelf en laakte de instelling van zijn spelers.

Daarom verscherpte hij na de 9-1 nederlaag tegen Frankrijk de groepsregels. “Een aantal spelers kon de vrijheid niet aan en verpestte het voor de rest. De groep heeft blijkbaar behoefte aan een strenge leiding”, aldus Van Wieren.

Nederland had tegen Japan nog iets goed te maken. Vorig jaar in Frankrijk werd in de laatste wedstrijd tegen de Aziaten in de derde periode een voorsprong van 4-2 verspeeld. Nederland degradeerde door de onnodige remise (4-4). Dank zij de Duitse eenwording keerde Oranje terug op B-niveau.

De wedstrijd van gisteravond tegen Japan was rommelig en spannend. De defensie van Nederland, met de van een liesblessure herstelde Chad Kambeitz terug in het doel, stak dit keer goed in elkaar. Met name Antoine Geesink speelde sterk. Voor de tweede keer werd de verdediger van Utrecht door Van Wieren na afloop tot man van de wedstrijd aangewezen. Halverwege de eerste periode bezorgde Tom Hartogs zijn ploeg een voorsprong. De aanvaller van Geleen scoorde tijdens een slordig uitgespeelde man-meer situatie. Na elf minuten in de tweede periode kwam Japan op gelijke hoogte. Topschutter Norio Suzuki profiteerde van een foutje bij Robert Prick van Wely. Binnen anderhalve minuut nam Nederland, waarbij aanvaller Gerard van Hunen ontbrak vanwege een achillespeesblessure, opnieuw de leiding. Een schot van Henk Hille werd door de Japanse doelman met moeite gekeerd, waarna Frank Janssen van dichtbij 2-1 liet aantekenen. Dat was voldoende voor de eerste overwinning in Ljubljana.