Onderzoek Brussel naar steun Bull

ROTTERDAM, 5 APRIL. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, gaat een onderzoek doen naar de Franse staatssteun aan computerfabrikant Bull en electronicafabrikant Thomson. Dat heeft een woordvoerder gisteren gezegd.

Het instellen van een onderzoek is een standaardprocedure, maar kan belangrijke gevolgen hebben. Een onderzoek van Franse steun aan Renault had tot gevolg dat het autoconcern uiteindelijk zes miljard Franse franc (twee miljard gulden) aan de Staat moest teruggeven.

Criterium is dat sprake moet zijn van een investering met normale rendementseisen. Verkapte staatssteun is uit den boze.

De Franse staat wil in computerfabrikant Bull, die in 1990 een verlies van 6,8 miljard franc (2,2 miljard gulden) leed, 5,5 miljard franc investeren, waarvan 1,5 miljard vorig jaar als voorschot is verstrekt.

In electronicafabrikant Thomson zou 2 miljard franc (bijna 700 miljoen gulden) worden geinvesteerd.

Het Nederlandse ministerie van economische zaken zegt desgevraagd “geen moeite” te hebben met de Franse maatregel op voorwaarde “dat is voldaan aan de Europese richtlijnen”. Volgens een woordvoerder is een financiele injectie in de Europese industrie positief. Bovendien steekt de Franse Staat ook 200 miljoen gulden in de ontwikkeling van de 'high definition'-televisie waaraan Thomson samen met Philips werkt. Een woordvoerder van Philips wilde op de Franse maatregel geen reactie geven. “We voelen ons daartoe niet geroepen, temeer omdat we op het moment de details nog niet kennen”.