Olieramp Alaska levert 59 miljard dollar claims op

Ruim elfduizend personen en instellingen hebben aanvragen ingediend voor vergoeding van de schade aan het milieu die in maart 1989 is ontstaan door de ramp met de olietanker Exxon Valdez voor de kust van Alaska.

De indientermijn sloot op 25 maart.

Het totaal van de bij de rechtbank in Anchorage ingediende claims komt uit op ongeveer 59 miljard dollar (112 miljard gulden), beduidend meer dan de honderd miljoen dollar waarover het in 1973 opgerichte Trans-Alaska Pipeline Liability Fund beschikt. Dit fonds is destijds opgezet op initiatief van het Amerikaanse Congres en wordt gevormd uit bijdragen van oliemaatschappijen die hun olie transporteren via de pijpleiding die Alaska doorkruist.

De grootste schadeclaim komt van de vissers in Alaska, die met elkaar een 45,6 miljard dollar eisen. Bij het totale bedrag is niet inbegrepen de schadevergoeding die de staat Alaska heeft geeist.

Exxon beloofde onlangs 1,1 miljard dollar te betalen voor de milieuschade die de veertig miljoen liter ruwe olie veroorzaakte.

Bovendien legde de rechtbank aan Exxon een boete op van honderd miljoen dollar.