Nissan incasseert winstdaling van 40 pct

ROTTERDAM, 5 APRIL. Nissan Motor, Japans tweede autofabrikant, verwacht een forse winstdaling over het afgelopen boekjaar. Beursanalisten zeggen dat de daling liefst 40 procent zal zijn.

Nissan wijt de winstdaling vooral aan problemen bij dochter Ikeda Bussan, een fabrikant van auto-onderdelen. De Japanse autofabrikanten worden al flink getroffen door de teruglopende autoverkoop in de VS en de rest van de wereld. De crisis bij Ikeda betekent voor Nissan dat het nog meer wordt getroffen.

Beursanalisten in Tokio voorspellen dat de nettowinst van de hele Nissan-groep wereldwijd zal dalen met 40 procent tot 70 miljard yen (omgerekend 962 miljoen gulden). Vorig jaar lag de winst nog op 116 miljard yen.

Nissan, dat 43 procent van de aandelen van Ikeda bezit, wilde nog geen voorspelling doen maar bevestigde dat de verliezen bij de dochtermaatschappij van invloed zijn op het resultaat van de Nissan-groep.

Ikeda maakte gisteren bekend dat het een verlies van 33,7 miljard yen over het afgelopen boekjaar (dat tot eind maart liep) lijdt. Over het vorige boekjaar bedroeg de winst nog 860 miljoen yen. Zware investeringen op de veiligheid en hoge rentelasten worden door Ikeda als voornaamste oorzaken van het verlies aangemerkt.

Nissan zal Ikeda helpen bij het oplossen van zijn problemen door personeel uit te lenen en te assisteren bij de financiering- en verkoop-afdelingen van de dochtermaatschappij. Het noemde het bedrijf “gezond” en zei voldoende vertrouwen in de dochter te hebben.

De hulp van Nissan toont aan hoe zeer financiele crises en dochtermaatschappijen grote Japanse bedrijven kunnen beinvloeden. Van de meeste bedrijven wordt in Japan verwacht dat zij in nood verkerende dochtermaatschappijen helpen.

In bankkringen in Tokio verwacht men nog meer van zulke reddingsacties nu heel wat kleine en middelgrote bedrijven in nood zijn geraakt door de renteverhoging, zakkende onroerend goed-prijzen en beursval in Japan.