Metaalarbeiders klaar voor actie

ROTTERDAM, 5 APRIL. Onder de tonen van 'The Bricks on the Wall' van Roger Waters werden 'de bouwstenen van verzet' vanochtend de grote zaal van de Doelen in Rotterdam binnengedragen.

Bijna 2000 werknemers uit de metaal en de chemie zaten daar joelend, klappend en enthousiast bij elkaar om de werkgevers voor de laatste maal te waarschuwen: nu een goede CAO want anders wordt het staken.

De bouwstenen zijn de afgelopen dagen door medewerkers van de Industriebond FNV bij de metaalbedrijven in het Rijnmondgebied opgehaald en werden vanochtend op het podium opgebouwd tot een grote 'CAO-muur van verzet'. Een moderne versie van een ouderwetse sleuractie. En het werkte. De Doelen puilde uit en de sfeer was explosief.

Toen ceremoniemeester H. Berkhout, in het dagelijks leven districtsbestuurder van de industriebond FNV, bij het binnenbrengen van de bouwsteen van het bedrijf Giessen de Noord uit Dordrecht aankondigde dat dit bedrijf op 1 mei als eerste 'plat' zal gaan, werd de zaal zo wat afgebroken. De koude rillingen liepen de medewerkers van de FNV over de rug: het was weer even net zo als vroeger. De solidariteit zinderde door de zaal. “Wat kan actievoeren toch mooi zijn”, zo fluisterde er een.

CAO-coordinator H. Krul deed daar nog een schepje bovenop: “De werkgevers spelen met vuur. Wij hebben de afgelopen periode in diverse bedrijven goede CAO's kunnen afsluiten. Alleen de metaalwerkgevers en Shell en Hoogovens in IJmuiden liggen dwars. Zij hebben ons een loonsverhoging aangeboden die nog onder het inflatiepercentage ligt.

Als op 18 april - de dag dat opnieuw met de metaalwerkgevers wordt onderhandeld - geen overeenstemming wordt bereikt, gaat op 1 mei de zaak plat. 1 mei wordt dit jaar de dag van de arbeidsonrust''. Bij Hoogovens is overigens vanmorgen een ultimatum gesteld dat volgende week donderdag afloopt.

Naast de looneis van 4 procent gaat het in de metaal om het behoud van de VUT en het korter werken. Op deze belangrijke punten liggen werkgevers en werknemers nog mijlenver uit elkaar.

De manifestatie van vanochtend was bedoeld als opwarmer voor eventuele acties. Daarin slaagde de Industriebond vanochtend uitstekend. Een muziekgroep met drie zangeressen bracht de sfeer tot ver over het kookpunt. Als Andrew Sisters voor de troepen zweepten de dames de zaal op. Tot ieders tevredenheid. Behalve dan die ene man die woedend de zaal verliet. “Heb ik jarenlang voor niet meer dan 80 decibel op de werkvloer gestreden, word ik hier op 120 decibel getracteerd”. Maar zijn gemor ging verloren in het gejuich van de zaal.

    • Henk Kool