Leiders van Joegoslavie komen in overleg niet nader tot elkaar

ZAGREB, 5 april - De presidenten van de Joegoslavische republieken hebben gisteren opnieuw geen oplossing gevonden voor het politieke conflict over de toekomst van de federatie en de etnische spanningen tussen vooral de Kroaten en de Serviers.

Meer dan in Split, waar de presidenten vorige week bijeenkwamen, werd gisteren duidelijk waar de verschillende republieken staan wat betreft de politieke toekomst van Joegoslavie. President Milan Kucan van Slovenie en zijn Kroatische collega, Franjo Tudjman, blijven vasthouden aan de vorming van een confederatie van soevereine staten, waar de Servische leider, Slobodan Milosevic, mordicus tegen is.

Bosnie staat een “statenbond” voor. Macedonie wil zich niet uitspreken voordat aan de begrippen federatie en confederatie nadere inhoud is gegeven. Het kleine Montenegro steunt Servie.

Tijdens een persconferentie waarschuwde Tudjman dat het enige alternatief voor een confederatie een “democratische scheiding”

tussen de republieken zou zijn. Hij gaf lucht aan zijn vrees dat de legereenheden die thans optreden in gebieden waar Serviers in opstand komen tegen het Kroatische staatsgezag, deze in feite aan Kroatie willen onttrekken. Elk optreden van het leger tegen de Kroatische politie zou “agressie en oorlog” betekenen, aldus Tudjman.

Het Servische parlement en de Servische regering wezen gisteren het verzoek van opstandige Serviers in Kroatie om zich te mogen aansluiten bij de republiek Servie van de hand, omdat zulks niet zou stroken met een “vreedzame oplossing” voor de problemen van Joegoslavie.

Drie EG-ministers van buitenlandse zaken, Jacques Poos (Luxemburg), Hans van den Broek (Nederland) en Gianni de Michelis (Italie), brachten gisteren een bliksembezoek aan Belgrado. In gesprekken met president Jovic, premier Markovic, en minister van buitenlandse zaken Loncar hebben ze het bekende EG-standpunt naar voren gebracht dat de EG van Joegoslavie eenheid en democratie verwacht. Het bezoek had vooral de waarde van een signaal, aldus Westerse diplomatieke bronnen in Belgrado.

    • Raymond van den Boogaard