'KGB heeft Bulgaren geholpen bij plegen van paraplumoord'

MOSKOU, 5 april - De KGB, de Sovjet-staatsveiligheidsdienst, heeft in 1978 de Bulgaarse geheime dienst geholpen bij de moord op de Bulgaarse schrijver en dissident Georgi Markov. Die liquidatie is de geschiedenis ingegaan als “de paraplumoord”. De voormalige KGB-generaal Oleg Kaloegin maakte gisteren melding van de betrokkenheid van de KGB.

Georgi Markov, die in Londen werkzaam was voor de Bulgaarstalige dienst van de BBC, werd vermoord door middel van een kleine capsule met gif, die hem door een onbekende met een speciaal daartoe ontworpen paraplu in het been werd geschoten. Na zijn dood werd het gifkogeltje in zijn lichaam ontdekt. In dezelfde week werd een andere Bulgaarse dissident in Parijs op dezelfde wijze aangevallen; hij overleefde de aanslag.

In een vraaggesprek met het blad Komsomolskaja Pravda zei ex-generaal Kaloegin dat de plannen voor de moord op Markov zijn besproken op een bijeenkomst waarbij hij zelf aanwezig is geweest. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door Joeri Andropov, toen leider van de KGB en later partijchef en president, en door de huidige KGB-chef Krjoetsjkov.

Tijdens de bijeenkomst sprak Andropov zich uit tegen politieke moorden; toch kregen de Bulgaren de hulp waarom ze hadden gevraagd: volgens Kaloegin produceerde de KGB in een speciaal laboratorium het gif waarmee Markov werd vermoord en het moordwapen, de paraplu.

De uitlatingen van Kaloegin zijn gisteren direct tegengesproken door de woordvoerder van de dienst, generaal Sjebarsjin. Hij noemde de beschuldiging “een kwaadaardig verzinsel”. De eventuele KGB-betrokkenheid bij de moord op Markov, aldus Sjebarsjin, was onderzocht, maar er was van zo'n betrokkenheid niets gebleken.

Kaloegin werd vorig jaar door de KGB ontslagen nadat hij de staatsveiligheidsdienst had verweten zich nog altijd bezig te houden met het bespioneren, afluisteren en vervolgen van de eigen burgers.

Hij werkte voor zijn ontslag als hoofd van de contra-spionagedienst van de KGB.

Het nieuwe bewind in Bulgarije heeft de zaak-Markov heropend en onderzocht of de geheime dienst die moord inderdaad heeft gepleegd, zoals steeds is aangenomen. Eind vorige maand werd duidelijk dat alle dossiers die de Bulgaarse geheime dienst met betrekking tot de paraplumoord bezat zijn vernietigd na de val van het socialistische regime in november 1989. (AP, Reuter)