Keuze Architectuur Biennale

ROTTERDAM, 5 maart - Het Nederlandse Architectuurinstituut heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor de Beeldende Kunst de Nederlandse inzending samengesteld voor de Architectuur Biennale die tussen 8 september en 6 oktober in Venetie wordt gehouden.

De deelnemers zijn: Ben van Berkel, Wiel Arets - Wim van den Bergh, Willem-Jan Neutelings en Fransk Roodbeen, DKV (Dobbelaar De Kovel Vroom), Mecanoo, Frits van Dongen, Koen van Velsen, Benthem & Crouwel, Jan Pesman en Dirrix - Van Wylick.

Het thema van de Biennale, die door de Italiaanse criticus Francesco Dal Co wordt samengesteld, is 'Meesters en leerlingen'. Volgens Hans Ibelings van het Nederland Architectuurinstituut is daarom een keuze gemaakt uit de jongere generatie met als thema hun verbondenheid met het Modernisme. “Het gaat enerzijds om de vrije omgang met het vocabulair van de Modernen, anderzijds om het gebruik van allerlei principes van de Modernen, zoals abstractie, rationalisme, interesse voor de woningtypologie en de eigentijds manier om bij de omgeving - landschap, stad - aan te sluiten. na Venetie zal de Nederlandse inzending in Rotterdam te zien en zal daarna reizen onder auspicien van de Rijksdienst.

Deelnemers aan de Vlaamse inzending zijn: Stephane Beel, Architektenwerkgroep AWG en bOb van Reeth, Luc Deleu, Paul Robbrecht en Hilde Daem, Henk De Smet en Paul Vermeulen, Marie-Jose Van Hee, Eugeen Liebaut en Xaveer de Geyter.

In het Corderia-gebouw van het Venetiaanse Arsenale-complex zijn er drie exposities: een overzicht van de inzendingen van de internationale wedstrijd met als thema 'Una Porta per Venezia', tien ontwerpen voor het Palazzo del Cinema en een presentatie van veertig architectuurscholen uit de hele wereld.

Het Berlage Instituut voor postacademisch onderwijs in de architectuur krijgt voor drie jaar een leerstoel, die door de Vereniging van Spaarbanken wordt gesponsord. Deze 'Berlage-leerstoel' zal volgens dekaan Herman Hertzberger worden bezet door een internationale autoriteit. Het instituut is in septmber van start gegaan, maar wordt officieel geopend door minister d'Ancona geopend.