Financien beduusd door vraag naar 'subsidiebijbel'

ROTTERDAM, 5 APRIL. Het ministerie van financien wordt overspoeld door aanvragen van wat in de wandelgangen de 'subsidiebijbel' wordt genoemd, een aanvankelijk geheime ambtelijke nota over subsidies die deze week bij wijze van uitzondering openbaar is gemaakt.

“Normaal gesproken laten we van openbare stukken 50 tot 75 exemplaren voor de landelijke pers maken, maar de vraag is nu overstelpend, zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt” zegt Henk Jagersma, woordvoerder rijksbegroting van het ministerie. De kopieermachines draaien op volle toeren om de oplage van het ruim vijf centimeter dikke rapport te verhogen.

Geheime onderdelen van het rapport kwamen eerder dit jaar via deze krant in de openbaarheid, waarna Tweede-Kamervoorzitter Deetman aandrong op volledige openbaarmaking. Premier Lubbers voelde daar aanvankelijk weinig voor omdat het een precedent zou scheppen waardoor ambtenaren niet meer vrijuit op schrift zouden kunnen rapporteren.

Lubbers maakte uiteindelijk onder druk van de Tweede Kamer een uitzondering omdat de verwachting was dat via een ander onderzoek de informatie toch wel openbaar zou worden.

Het boekwerk, dat tot in de details een 25tal subsidieregels behandelt, wordt vooral aangevraagd door vakbladen, bibliotheken en organisaties als het VNO en FNV. “Je merkt plotseling dat we nogal wat vaktijdschriften hebben in Nederland. Als particulieren en bedrijven ook in grote aantallen het rapport gaan aanvragen, zullen we aan die groepen nee moeten verkopen. Voor de pers en instellingen hebben we het tot nu toe gratis geleverd, maar we hebben nog geen beleidslijn voor het geval het te gek wordt” aldus de woordvoerder.