Cao wegvervoer bijna rond, loon 3,5 pct omhoog

ROTTERDAM, 5 APRIL. De werkgeversorganisaties NOB en CVO willen een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor het wegvervoer sluiten met een looptijd van drie jaar. Daarin is een salarisverhoging voor dit en volgend jaar opgenomen van 7 procent. De vervoersbonden van FNV en CNV noemen het bod mager.

Het jongste bod van NOB en CVO is gisteren besproken tijdens het eerste overleg tussen bonden en wegvervoerorganisaties sinds de CAO-besprekingen in december vorig jaar vastliepen. Alleen met de organisatie van grote wegvervoerbedrijven KNV (12.000 werknemers) kon vorige maand een CAO voor de duur van twee jaar worden afgesloten.

Voor de 60.000 andere werknemers in het wegvervoer dreigde 1991 'CAO-loos' worden, maar het akkoord met de KNV bracht NOB en CVO terug aan de onderhandelingstafel.

Onderhandelaars van de vervoersbonden van FNV en CNV noemen de uitkomst van het overleg gisteren “een onderhandelingsresultaat”, geen principe-akkoord. Ze leggen het bod voor een drie-jarige CAO morgen “neutraal” aan hun kaderleden voor.

De belangrijkste punten hieruit zijn loonsverhogingen van 3 procent per 1 januari van dit jaar, 0,75 procent per 1 juni en 3,35 procent per 1 januari 1992. Een jaar later zou de salarisverhoging dan een procent hoger moeten uitpakken dan de inflatie. Verder hebben de werkgevers aangeboden de jeugdlonen en de laagste loonschalen extra te verhogen.

De vakbonden noemen de geboden loonsverhogingen voor dit en volgend jaar op zichzelf niet onredelijk. De toezeggingen voor 1993 zijn echter veel te vaag om met een driejarige CAO in zee te gaan, aldus FNV-onderhandelaar G. Ros.

Ook vinden de bonden het een slechte zaak dat NOB en CVO alleen op vrijwillige basis de vergoeding voor overuren met 30 procent willen verhogen, omdat daar in de praktijk niets van terecht zou komen. Ze geven de voorkeur aan een verplichte regeling, zoals ook is overeengekomen met de KNV. Minpunt vinden de bonden ook dat er verder op het immateriele vlak niet of nauwelijks afspraken zijn gemaakt, terwijl dat met de KNV wel is gelukt.

De totale loonruimte over die NOB en CVO voor dit en komend jaar bieden becijfert Ros op 7,2 procent. De CAO-afspraken met de KNV leverden acht procent op.