Winst camoufleert hockey-perikelen

KREFELD, 4 april - Oefenpartijen van het nationale hockeyteam worden doorgaans niet in beeld gebracht. Maar voor de wedstrijd tegen de Duitsers (eindstand 1-2) in Krefeld waren zelfs twee cameraploegen uit Nederland de grens overgetrokken. Sinds bondscoach Rob Bianchi door een deel van zijn ploeg openlijk werd bekritiseerd gevolgd door een periode met veel gekrakeel, worden de hockeyers op de voet gevolgd.

De cameraman van RTL-4 moest zich gisteren in alle bochten wringen om Bianchi in het vizier te krijgen. De druk noterende coach zat als enige lid van het begeleidingsteam niet in de buitenlucht, maar tussen de reserves in de dug-out. Toch werd hij bijna de gehele wedstrijd door de snorrende camera op zijn vingers gekeken. “Het went”, reageerde Bianchi na afloop op alle interesse. “Het hoort ook bij de sport. Maar ik ga mijn eigen gang.” Extra druk zei hij niet te voelen. “Anders was ik gestopt.”

Reden voor nieuwe opwinding was er gisteren in Duitsland niet. Oranje won met 2-1 van de eeuwige rivaal en, zoals Bianchi constateerde, “een overwinning op de Duitsers geeft altijd een goed gevoel”.

Alleen bij een grote nederlaag zou mogelijk de positie van Bianchi weer ter discussie hebben gestaan. Maar ook dat is helemaal niet zeker. Het bondsbestuur van de KNHB toonde de afgelopen maanden aan geen harde besluiten te willen nemen. De zege op Duitsland kwam dan ook als geroepen. Theo Ykema, als bestuurslid technische zaken sinds kort de opvolger van Paul Litjens, bekeek de wedstrijd vanachter de Nederlandse dug-out en was zichtbaar blij met de winst.

Het is inmiddels duidelijk dat Bianchi in elk geval tot en met het Europese kampioenschap van juni in Parijs zal aanblijven. In de resterende trainingen en oefenduels (tegen onder anderen Belgie, Ierland en India) vallen geen moeilijkheden meer te verwachten. De spelers zullen verder ook niet meer aandringen. “Meer stront dan er is geweest kan er niet meer komen”, constateerde spits Gijs Weterings. Er wordt nu geduldig gewacht op de aanstelling van Hans Jorritsma na het EK. De internationals werden in Krefeld na afloop allen op het veld door Bianchi gefeliciteerd met de zege en bij aanvoerder Marc Delissen, met doelman Leistra woordvoerder van de ontevreden groep, was er zelfs sprake van een soort omhelzing.

Die intimiteit mag echter niet de indruk wekken dat de verstandhouding echt goed is. De spelers ontwijken keurig de vraag of sinds het conflict iets is verbeterd. Maar dat geeft juist aan dat ze nog steeds problemen hebben met het werk van Bianchi. Het zou ook niet reeel zijn te verwachten dat de spelers nu ineens wel tevreden zijn. In Krefeld bleek dat ondanks de hele kwestie goed kan worden gepresteerd.

Nederland speelde geen hoogstaand hockey, maar reikte wel tot een acceptabel niveau.

Bianchi toonde tegen de Duitsers het elftal waarmee hij als basisteam verder wil. Naast vaste krachten Leistra (doel) en Bovelander (laatste man) staan HGC'er Van Pelt en Pierie van Kampong op de twee backplaatsen. Erik Jazet verving als voorstopper zijn ploeggenoot bij Bloemendaal Moolenburgh die wegens zijn studie als international bedankte. Hij deed het over het algemeen goed tegen Blocher. Op het middenveld behield Tilburger Klein Gebbink naast aanvoerder Delissen en Brinkman zijn plaats. Daardoor werd de snelle Parlevliet doorgeschoven en staat hij naast Van den Honert en Weterings in de voorhoede. HGC'er Stephan Veen is door deze constructie het kind van de rekening geworden. Hij is voorlopig reserve.

Taco van den Honert bezorgde Oranje al na amper dertig seconden een voorsprong en Thomas Brinkmann bracht de Duitsers op 1-1. Een afgeschoven strafcorner naar Gijs Weterings leverde Nederland de winst op. “We werken keihard en dan kan het redelijk lopen”, was na afloop het commentaar van de goed spelende captain Delissen. Hij gaf daarmee meteen aan dat de winst van gisteren niet mag worden overschat. De Duitsers spelen momenteel niet in de competitie. Die begint pas over twee weken. Bovendien is men ook daar aan het herstellen van een donkere periode. Een coup om de bondscoach - Klaus Kleiter - weg te krijgen lukte in Duitsland wel. Nu zit ex-international Paul Lissek op de bank. Hij zei dat er “een beetje moet worden gewacht voordat we klaar zijn”. Lissek heeft op weg naar het komende EK en de Olympische Spelen van volgend jaar weer de beschikking over een aantal teruggekeerde routiniers zoals Blocher (258 interlands), Fried (222) en Fischer (183).

Op het eerste gezicht leek Fischer niet van de partij te zijn bij Duitsland. Op de positie van laatste man liep bij het thuisland namelijk een volledig kale speler rond. Dat bleek echter wel degelijk Fischer te zijn. Het Duitse strafcornerkanon lijdt aan suikerziekte en gebruikte een medicijn dat als bijwerking haaruitval heeft.

    • Hans Klippus