VS ontwikkelen een kernraket voor de ruimte

WASHINGTON, 4 april - Het Pentagon is bezig met de ontwikkeling van een nucleaire raket voor de ruimtevaart die in staat moet zijn satellieten, wapens of commerciele ladingen te lanceren. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen en wetenschappers gisteren bekendgemaakt. De raket wordt gezien als de eerste fase van het Strategische Defensie Initiatief (SDI), beter bekend als 'Star Wars'.

Met de ontwikkeling van de raket is al begonnen, maar het kan nog jaren duren voordat de eerste nucleaire raketmotoren voltooid zullen zijn, aldus de functionarissen. SDI werd door de vorige Amerikaanse president, Ronald Reagan, opgezet en is bedoeld om een ruimteschild te vormen tegen vijandelijke raketten.

De huidige raketten ontlenen hun voortstuwende kracht aan explosieve chemische reacties, zoals bij de ruimteveren van waterstof en zuurstof, die een verbinding aangaan. Bij een nucleaire raket zou volgens deskundigen een kernreactor aan de nodige waterstof superhitte voor zulke explosies kunnen geven, zodat de raket een veel grotere stuwkracht zou krijgen. (Reuter)