Verpakkingen (1)

Voorzitter van de raad van be stuur van koninklijke Ahold, drs. P.J. Everaert, legt in NRC Handelsblad van 23 maart de mogelijkheden en onmogelijkheden uit van het vervangen van pvc door verpakkingsmaterialen die composteerbaar zouden moeten zijn.

Zijn conclusie is dat voor algehele verandering nog zeker tien jaar nodig zal zijn, en dat we dan met een miljard ton compost zullen zijn opgescheept.

Ik vraag me af of er ook niet eens gedacht kan worden over vermindering van afval. We worden gedwongen om bijvoorbeeld consumptie-artikelen te kopen, niet alleen dubbel verpakt, maar ook nog eens in een verpakking die de dubbele hoeveelheid zou kunnen bevatten. En is het beslist nodig om dingen als schroevedraaiers, batterijen, fietsbellen of ballpoints, in een (kunststof) hoes te verhandelen?

Bij onze warme bakker wordt elk brood in telkens weer een nieuwe zak verpakt. Ik neem die zak iedere keer weer mee terug voor het volgende brood. Ik gedraag me als een zonderling. In tehuizen, hotels en restaurants wordt elk plakje kaas of worst, elk likje jam of boter en ieder scheutje melk van een verpakking voorzien. Na het ontbijt een mini-afvalberg. Kan de melk niet gewoon in een kannetje en de jam in een potje?

Zo zijn er waarschijnlijk wel meer eenvoudige dingen te bedenken die kunnen worden nagelaten om de afvalberg enigszins in te dammen?

    • Margreet Blees