Vendex stapt nu toch al volledig uit Dillard's

ROTTERDAM, 4 APRIL. Het detailhandelsconcern Vendex heeft zijn volledige belang in de Amerikaanse warenhuisketen Dillard's verkocht. De opbrengst ervan bedraagt ongeveer 1,6 miljard gulden.

Vendex kondigde vorige maand al aan tweederde van zijn 9 miljoen aandelen in Dillard Department Stores te verkopen. Afhankelijk van de marktomstandigheden zou de verkoop tot 6,9 miljoen aandelen kunnen worden uitgebreid. De belangstelling voor aandelen Dillard's bleek echter zo groot dat Vendex alle stukken kwijt kon.

De aandelen in Dillard's zijn verkocht voor 99 dollar per stuk. Na aftrek van kosten resteert daarvan 96,22 dollar. Bij een gemiddelde dollarkoers van 1,85 gulden levert Vendex' 25 procents belang dan ruim 1,6 miljard dollar op.

Het detailhandelsoncern gebruikt de opbrengst om zijn bankschulden te verminderen. Aan kortlopende schulden had Vendex begin vorig jaar voor 2,2 miljard gulden uitstaan en aan langlopende voor 1,9 miljard. De daling van de rentelasten, circa 140 miljoen gulden, is volgens het concern groter dan de verwachte inkomsten uit het Dillard's belang in de eerstkomende jaren. Vorig jaar ontving Vendex hieruit circa negentig miljoen gulden.

Vendex beweert dat de vermogensverhoudingen door de transactie op korte termijn aanmerkelijk zullen worden verbeterd. Daarnaast krijgt Vendex de ruimte om “met kracht verder te werken aan de winstgevende expansie van het kernbedrijf”. Tot de kernactiviteiten behoort onder meer het warenhuisconcern Vroom & Dreesmann dat in het laatste boekjaar 70 miljoen gulden verlies leed.

Vendex verkeert in moeilijke financiele omstandigheden. Weliswaar is in het het eind februari afgesloten boekjaar nog 90 miljoen gulden winst gemaakt maar belangrijke delen van het concern presteren slecht.

Zo leed het concern onder andere 170 miljoen gulden verlies op zijn warenhuizen in Brazilie, die nu worden afgestoten.

Het belang in Dillard's, verworven in 1978, gold als een van de kroonjuwelen in het Vendex-bezit. Vorig jaar verkocht de onderneming al een kwart van de toen nog 12 miljoen aandelen, hetgeen een boekwinst opleverde van 210 miljoen gulden.