Subsidie zonneboiler op losse schroeven

NOORDWIJKERHOUT, 4 APRIL. De overheid stopt met subsidies voor zonneboilers als de komende twee jaar de technische bruikbaarheid en economische haalbaarheid van een nieuw, compacter type niet is aangetoond.

Dit zei mr. C. Dessens, directeur-generaal energievoorziening van het ministerie van economische zaken, vanochtend op de Nationale zonneconferentie in Noordwijkerhout. “We gaan geen zaken subsidieren die niet rendabel zijn en dat ook niet worden”, waarschuwde Dessens.

Hij zei wel vertrouwen te hebben in plannen van de Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu voor de ontwikkeling van een goedkopere zonneboiler. Zo'n apparaat verwarmt water voor gebruik in woningen met behulp van zonne-energie. Lukt die ontwikkeling niet, dan zal de overheid in de toekomst alleen nog het volgen van onderzoek en de ontwikkeling van zonne-energie in het buitenland betalen.

Behalve een goed produkt moet er over twee jaar ook een 'industrieel draagvlak' zijn dat zonneboilers weet te verkopen, zei Dessens. Om te kunnen concurreren met elektrische boilers moet de prijs van een zonneboiler op 1200 a 1300 gulden uitkomen, zei hij. Op het ogenblik kost het apparaat nog het dubbele.

De overheid blijft wel over een langere periode subsidie beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van systemen voor electriciteitsopwekking met gebruikmaking van zonnecellen.

Voor de zonneboilers is de afgelopen vijftien jaar gemiddeld zeven miljoen gulden per jaar aan subsidie beschikbaar gesteld. Die lijn kan niet onbeperkt worden doorgetrokken, zei de directeur-generaal.

Economische Zaken steunt nu nog samen met de Gemeentelijke en regionale energie distributiebedrijven (GEB's) een campagne om tot het jaar 2010 300.000 zonneboilers in woningen te installeren.

Voorzitter prof. W. Turkenburg van de Nationale zonneconferentie pleitte vanochtend voor veel strengere eisen van de overheid voor isolatie en andere energiezuinige voorzieningen in de woningbouw.

Architecten benutten de aanwezige kennis op dit terrein nog veel te weinig, zei Turkenburg.