Saneren van ex DDR kost 400 mld mark

ROTTERDAM, 4 APRIL. De Duitse staatsecretaris van financien Horst Kohler heeft berekend dat het Berlijnse Treuhand-instituut 400 miljard D-mark nodig heeft om tot het jaar 2000 zijn rol in de hervorming van de voormalige DDR te kunnen vervullen.

Dit meldt vandaag het Duitse weekblad Die Zeit. De berekeningen van Kohler staan in een vertrouwelijk rapport van het Duitse ministerie van financien. Het Duitse ministerie geeft vooralsnog geen commentaar op het artikel.

Treuhand-woordvoerder Uli Schulte Lowenhausen zegt dat de Treuhand de cijfers van staatssecretaris Kohler voor 'waar' aanneemt. Hij zegt “niet verbaasd” te zijn door het genoemde bedrag.

Het Treuhand-instituut, dat 8.000 gewezen Oostduitse bedrijven moet helpen saneren en privatiseren, wordt door vele voormalige DDR-burgers mede verantwoordelijk gesteld voor de snel oplopende werkloosheid is het oosten van Duitsland. Tot nu toe heeft de Treuhand duizend van de bedrijven die onder haar hoede vallen verkocht. De opbrengst daarvan ligt volgens de Treuhand-woordvoerder tussen de 4 en 5 miljard D-mark.

Afgelopen maandag werd Duitsland opgeschrikt door de moord op Treuhand-directeur Detlev Rohwedder. Hij heeft er meerdere malen de nadruk op gelegd dat de rol van Treuhand vooral lag in het voorbereiden van bedrijven op privatisering. Hij zei daarbij wel te beseffen dat dit de nodige tijd en geld zou kosten.

De Treuhand brengt volgende week een 600 pagina's dik boekwerk op de markt waarin liefst 6.000 namen van voormalig Oostduitse firma's staan afgedrukt. Opmerkelijk is het dat het boekwerk, dat voor 320 D-mark te koop is, de Treuhand waarschijnlijk meer zal opleveren dan veel van de te verkopen bedrijven die in het boek staan. Veel firma's gaan voor de symbolische prijs van een D-mark van de hand.