SALADE MET DADELS EN SINAASAPPEL

Behalve geconserveerde dadels (wat te zoet naar mijn smaak) zijn er ook verse dadels te koop. Ze hangen in sierlijk gelid aan rozetvormige knoopjes, uitstulpingen van benige takjes. Verse dadels zijn verkrijgbaar op de markt, in allochtone winkels en notenbars, klaar om geplukt te worden als versnapering of als ingredient voor een salade. Bijvoorbeeld deze salade (voor 4 personen):

1 kropje ijsbergsla 2-3 sinaasappels 1 takje dadels (12-15 dadels) 1 eetlepel honing of oranjebloesemwater 4 eetlepels cottage cheese (Huttenkase) 1 theelepel mosterd zout, peper

Maak de sla schoon en verdeel de bladeren in stukjes. Schil de sinaasappels dik, zodat ook het witte vlies verwijderd wordt. Snijd de sinaasappels in plakjes en vang het vrijkomende sap op. Haal de pitten uit de dadels. Halveer enkele dadels voor de garnering en snijd de andere in stukjes. Roer een sausje van het opgevangen sap, de honing of het bloesemwater, de cottage cheese, de mosterd, zout en peper. De stukjes sla en dadel, de helft van het aantal plakjes sinaasappel, en het sausje mengen in een grote kom. Garneer de salade met de rest van de schijfjes sinaasappel en de dadels. Lekker bij gebraden of gegrilde kip.

    • Annelène van Eijndhoven