'PLO trainde Tamil Tijgers in Libanon'

COLOMBO, 4 april - Sri-Lankese Tamil Tijgers zijn in het verleden getraind door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Een functionaris van de militaire inlichtingendienst heeft dat gisteren in Colombo gezegd. Volgens Lionel Balagalle kregen de Tamil-guerrillastrijders tussen 1975 en 1978 een militaire opleiding in Palestijnse kampen in Libanon. Balagalle onderzoekt nog of Tamil Tijgers ook werden getraind door Israel in 1984 en 1985, zoals een voormalige Israelische geheim agent beweert.

De Sri-Lankese militaire inlichtingendienst zegt over afdoende bewijzen te beschikken dat de Tamil Tijgers door Palestijnen werden getraind. De Tijgers vechten al meer dan 20 jaar voor onafhankelijkheid van het noordelijk deel van Sri Lanka, waar de Tamils een meerderheid vormen. Welke de politieke motieven kunnen zijn geweest voor de PLO om de Tijgers te helpen zei Balagalle niet.

Victor Ostrovsky, een voormalige officier van de Mossad, Israels geheime dienst zegt in een geruchtmakend boek dat Israel eveneens trainingen gaf aan Tamil Tijgers. Balagalle zei gisteren na een eerste onderzoek daarvoor geen bewijzen te hebben gevonden.

Tamil Tijgers vielen gisteren een groep islamitische vissers aan bij de oostelijke stad Trincomalee. Ten minste drie vissers werden gedood.

De Tijgers willen de moslims, Arabische afstammelingen en na de Sinhalezen (75 procent) en de Tamils (18 procent) met 7 procent de kleinste bevolkingsgroep, verdrijven uit de Tamil-gebieden. (UPI)